Pot sa cer ca sotul sa-mi achite si mie pensie alimentara?

23 mai 2021 25

Buna ziua. Vreau sa divortez, dar sotul nu este de acord. Traim separat de 1 luna - sotul a ramas in casa care este scrisa pe numele lui si pe care a obtinut-o prin mostenire, iar eu si ei doi copii (de 5 si 2 ani) locuim la parintii mei. In prezent ma aflu in concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 3 ani, iar sotul imi da 2 mii de lei pe luna (cate 1 mie pentru fiecare copil). De fapt, mi-a dat 6 mii pe 3 luni in avans. Pot sa cer prin judecata sa-mi achite si mie pensie alimentara, atata timp cat ma voi afla in concediu si voi avea grija de copil (mai am un an de concediu)? Sotul vrea sa plece peste hotare si are un salariu mult mai mare decat primesc eu (fiind in concediu de maternitate). Ce pot face ca sa ma asigur ca copii vor ramane cu mine? Pot sa cer sotului ca dupa divort sa raman cu copiii in casa lui si el sa ne achite pensie alimentara, sau el poate sa ma alunge din casa daca aceasta este pe numele lui?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

Desigur situația este una de derută care ar fi preferabil și eficient de a se soluționa pe cale amiabilă, mai ales în legătură cu locul de trai deoarece odată ce casa aparține acestuia personal obținută prin moștenire nu puteți pretinde asupra traiului în ea.

Dvs nu aveți nevoie de acordul... mai detaliat lui pentru a divorța, de aceea puteți apela la un avocat pentru a vă ajuta cu întocmirea cererii de desfacere a căsătoriei, stabilirea domiciliului copilului minor și încasarea pensiei alimentare.

Stabilirea domiciliului copilului minor potrivit practicii moldave este demonstrat că sunt lăsți în grija mamei dar raportat la mulți factori cum este atașamentul minorului, condițiile care le puteți dvs oferi, aprecierea autorității tutelare și în final a instanței după cumularea acestora.

Pensia alimentară o veți putea solicita pînă la împlinirea vârstei de 18 ani a minorului lunar într-o sumă fixă dacă acesta lucrează peste hotare și nu puteți demonstra salariul lui.

24 mai 2021