Daca o intreprindere individuala care este activa, nu isi desfasoara activitatea, nu inregistreaza venituri poate fi lichidata?

10 iulie 2018 287

Buna ziua! Am nevoie de un sfat in legatura cu o Intreprindere individuala. Sa va explic de la inceput totul. In anul 2003 impreuna cu sora mea am infiintat o Intreprindere individuala pe numele ei "X X", ea avand rezidenta pe timpul ala in Chisinau. Imediat dupa infiintare din motive personale de sanatate, nu am inceput activitatea si am hotatat sa inchidem totul, dar am fost sa publicam in Monitorul Oficial anuntul. Nu mai tin minte din ce motiv nu a fost publicat. Cand am fost sa fac anuntul despre lichidare ni s-a spus ca activitatea va fi suspendata. Intreprinderea de atunci nu a avut activitate, nu a inregistrat venituri si nici nu a fost platita vreo taxa. Nici nu am primit vreo instiintare despre taxe neplatite. De mai bine de 10 ani, atat eu cat si sora mea nu mai locuim in Republica Moldova, ne-am casatorit in Romania si locuim tot in Romania. Despre intreprindere in tot timpul asta din 2003 si pana acum nu am primit nici o instiintare. Cam vreo 2-3 saptamani in urma pe adresa de domicilui al parintilor a venit o instiintare de la Comisia Natiinala de Asigurari in Medicina in care specifica ca trebuie sa achitam o asigurare obligatorie de asistenta medicala pe ultimii ani 2016, 2017 si 2018, respectiv cate 4056 lei pe fiecare an. In imposibilitatea de a ne prezenta la data mentionata in instiintare pentru plata asigurarii am obtinut o amanare pana in septembrie 2018. La telefon mi s-a spus ca daca nu ne prezentam cel tarziu pana in noiembrie 2018 vor inainta demersul pentru a incasa suma prin intermediul instantei de judecata. La telefon ni s-a spus ca daca aratam dovada ca nu mai are sora mea viza de resedinta pe teritoriul RM nu e nevoie sa platim asigurarea. Noi vrem sa lichidam intreprinderea si nu stim de unde sa incepem. Tin sa mentionez ca nu am primit nici o instiintare in anul 2016 pentru plata asigurarii, au zis ca " nu au avut timp". Au asteptat 3 ani ca sa poata inainta proces de judecata. Intrebarea mea este: Nu era corect sa primim instiintare din primul an, din 2016? Fiindca abia atunci a ajuns datele despre intreprindere la CNAM. Daca puteti sa-mi dati un sfat sau o indrumare cum putem sa lichidam intreprinderea si daca e obligatorie plata asigurarii atata timp cat nu activeaza si nu incaseaza venituri. Daca noi prezentam dovada ca a fost retrasa viza de domiciliu, mai putem sa o primim inapoi? Daca intreprinderea are sediul pe alta adresa, are vreo legatura cu adresa de domiciliu la casa parinteasca? Va contactez din cauza ca fiind in alta tara nu imi pot oferi informatii avocatii de aici, fiecare tara isi are legile ei. Va rog daca puteti sa imi dati un raspuns. Daca puteti sa imi lasatisi un numar de contact, ne vom prezenta in luna septembrie si as vrea sa va contactam. Multumesc anticipat! Va urez o zi buna!

Jurist comments 1

Download discussion
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna Eugenia,
Pentru a nu achita plățile cuvenite la bugetul de asigurări sociale precum și la plata pentru polița de asigurare medicala obligatoriu trebuia să fie suspendată activitatea întreprinderii în conformitate cu prevederile legale la acea vreme.
Acum întreprinderea poate fi lichidata după ce sunt achitate datoriile fata de CNAS și CNAM,... mai detaliat precum și amenzile, penalitățile și ale plăți care posibil că au fost aplicate.
Sau, puteți depune o cerere introductivă la instanța de insolvabilitate privind constatarea stării de incapacitate de plată/supraîndatorare sau ambele în același timp, însă, trebuie să știți că fondatorii întreprinderii individuale răspund cu toate bunurile personale pentru toate obligațiile întreprinderii individuale.
La fel, de rând cu fondatorii răspund și contabilul șef dacă se solicita atragerea la răspundere subsidiară.
Procedura de insolvabilitate se desfășoară sub controlul instanței judecătorești, iar debitorul va suporta și onorariul administratorului/lichidatorului și cheltuieli procedurii.

10 iulie 2018