Dacă obţii cetăţenia rusă

9 decembrie 2018 60

Bună ziua! Spuneţi-mi, vă rog, dacă obţii cetăţenia rusă, dar ai imobil în Moldova şi doreşti să-l vinzi, impozitul e cu mult mai mare decât atunci când eşti cetăţean al Moldovei? Mulţumesc! Vorba este că persoana vizată poate să vândă imobilul înainte de a obţine cetăţenia, în caz că există ceva probleme. Și a doua întrebare: dacă ai un depozit în Republica Moldova şi obţii cetăţenia rusă, ce urmări pot apărea în legătură cu depozitul?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Bulat,

Schimbarea cetățeniei nu influențează regimul de impozitare. Însă există mai mulți factori care trebuie luați în calcul.

Vă sugerez să contactați Serviciul Fiscal de Stat pentru un răspuns deplin la întrebarea Dvs. Aceasta este adresa e-mail: mail@sfs.md, și nr. de telefon 080001525.

10 decembrie 2018
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
---
Republica Moldova are incheiat cu Federatia Rusa un Tratat pentru evitarea dublei impuneri.
Potrivit acestuia, Veniturile obţinute de un rezident al unui Stat Contractant din înstrăinarea proprietăţii imobiliare situată în celălalt Stat Contractant, pot fi impuse în acel celălalt Stat.
Astfel, veti achita impozitul in aceleasi conditii ca... mai detaliat si pentru cetatenii RM, conform legii fiscale Republicii Moldova.
Ca efect al evitarii dublei impuneri, aveti dreptul ulterior sa solicitati in Federatia Rusa scăderea din impozitul pe venit a sumei impozitului pe venit, plătită în Moldova.
La fel este si in cazul impozitului pentru imobile (daca nu vindeti si veti detine in continuare proprietatea).

10 decembrie 2018