Dacă plec peste hotarele țării, sotia are nevoie de procură pentru a scoate copii din țară?

10 iulie 2017 39

Doresc sa plec curind peste hotarele țării, iar acolo voi încheia un contract de munca de 1 an de zile, nu vii voi avea posibilitatea de a reveni acasă acasa pina cînd împlinesc un an, mi-ar fi usor daca ar putea sotia sa ia copii si sa vina dinsa in tară unde voi lucra, însă vreau sa afli aflu daca este necesar si obligatoriu ca dinsa să dețină o procura in care sa ofer si eu dreptul ca ea să ii scoată in afara țării. Nu demult am auzit că deja nu mai este necesar de a face procură. Multumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua Dumitru,

Nu este nevoie pentru procura atâta timp cit aceștia sunt însoțiți de un reprezentat legal, iar ieșirea din țara nu va avea loc pentru o perioada lungă.
Mai mult ca atât dacă aceștia au pașaport biometric unde ați dat și dvs acordul, mama are tot dreptul de a se... mai detaliat deplasa cu aceștia peste hotarele țării.

Răspunsul dvs se regăsește expres și exhaustiv în Legislație.

În conformitate cu prevederile al.(1), art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova - cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi intra în Republica Moldova în baza paşaportului valabil, eliberat de organele competente. De asemenea, conform al.(2) art.1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 „Cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova”, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial. La fel, în cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimțământul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimțământul acestora, exprimat prin decizia autorităţii tutelare. Conform legislaţiei R.Moldova, în cazul Dvs. nu este necesară declaraţia de la al doilea părinte, cu condiţia prezentării oganelor de control la frontieră a unui act, ce probează calitatea de părinte.

10 iulie 2017