Daca sunt in concediu de maternitate si am oferta la un alt job mai bine platit, ma pot elibera din vechiul serviciu?

29 iunie 2017 96

Patronul nu doreste sa ma elibereze, imi comunica ca nu se permite conform art. 186 alin. (2) din codul muncii. Ce pot face in asemenea caz? Daca ii dau in judecata am sanse sa cistig? Multumesc mult!!!

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Buna ziua, Oxana!

Dstra aveti dreptul sa demisionati oricand. Acest drept nu poate fi limitat. Prevederea pe care o invoca angajatorul (alin.2 art.86, ci nu alin.2 art.186 din Codul muncii) nu se preteaza cazului dstra. Aceasta vizeaza ipoteza concedierii salariatului, dar nu a demisiei. Cu alte cuvinte, angajatorului ii este interzis... mai detaliat sa va concedieze atunci cand va aflati in perioada concediului de maternitate. Dstra insa, puteti sa demisionati in aceasta perioada.

Potrivit Codului muncii (art.85) urmeaza sa depuneti o cerere scrisa catre angajator cu 14 zile calendaristice inainte de plecare. După expirarea acestui termen, angajatorul este obligat să efectueze achitarea deplină catre dstra a tuturor drepturilor salariale ce vi se cuvin şi să va elibereze carnetul de muncă (cu mentiunea demisionarii). Daca angajatorul nu respecta aceste obligatii atunci va puteti adresa in instanta de judecata pentru a obliga angajatorul sa va elibereze carnetul de munca cu mentiunea corespunzatoare si pentru a va achita toate drepturile salariale restante (daca sunt).

Sper ca explicatiile oferite va vor fi utile!

Cu respect,
Copetchi Stanislav

30 iunie 2017
Viorica Chirnicinii
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Buna ziua. Codul Muncii art.86 (2) prevede ca nu se admite concedierea salariatului în perioada aflării lui în concediu medical, în concediu de odihnă anual, în concediu de studii, în concediu de maternitate, în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, în... mai detaliat concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 6 ani, în perioada îndeplinirii obligaţiilor de stat sau obşteşti, precum şi în perioada detaşării, cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii. Acest articol este pentru angajator, anume el nu are dreptul sa va concedieze. Dvs va puteti da demisia cind doriti, doar ca pierdeti indemnizatia pentru cresterea copilului. Pentru a pastra indemnizatia va puteti angaja pe perioada concediului la locul gasit insa nu pe o unitate deplina. O zi buna! Succes!

30 iunie 2017