Date cu caracter personal

6 iulie 2019 36

Bună ziua. Am așa o întrebare: are dreptul o companie de colectare a datoriilor activand prin mandat de la compania de creditare să scrie comentarii publice pe rețelele de socializare, indicand numele și prenumele cu textul achitați datoria față de compania de creditare și denumirea instituției? Mai ales că a fost o hotărâre privind stingerea datoriei, a fost dat la executare cazul și s-a stabilit un grafic de rambursare. Sunt notificate persoane străine în aceste comentarii publice, și încă la un profil accesat ultima dată în anul 2015. Cum sa procedez în acest caz? Unde ma adresez? Mai ales că comentariile au fost făcute la profilul fostului soț cu care mă aflu în proces de divort și custodia copiilor.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
***
Faceți o plîngere la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.
Indicați exact ce au făcut respectivii, plus fraza: EU NU AM DAT ACORDUL CREDITORULUI X SĂ TRANSFERE DATELE MELE PERSONALE CĂTRE TERȚI. EU NU AM DAT ACORDUL COMPANIEI COLECTOR SĂ-MI PRELUCREZE DATELE MELE PERSONALE."
*
Solicitati Centrului... mai detaliat sa aplice amenzi.
*
Dacă se va emite o Decizie de sanctionare a respectivilor - in baza acesteia Vă adresați lor cu solicitarea: 1. De a fi încetată orice prelucrare a datelor Dvs cu caracter personal. 2. De a Vă confirma in scris ca datele Dvs cu caracter pesonal nu mai sunt stocate si nu vor mai fi prelucrate de respectivii. 3. Compensarea prejudiciilor morale.
*
Daca va refuza oricare din punctele indicate mai sus- vă adresati in judecată.
*
Dacă in contractul de credit exista o clauza prin care Dvs ati dat acordul creditorului sa transfere catre terti datele dvs personale - se schimba doar fraza din plîngerea adresată Centrului: "Eu nu am dat acordul la o astfel de prelucrare a datelor personale (publicarea pe rețelele de socializare), prelucrare ce inseamna, în esență, un transfer de date, care trebuie la rândul său, consimțit".

----
Dacă aveți nevoie de suport in redactarea plingerii, puteti sa ma contactati la adresa de e-mail office.potirniche@yahoo.com

7 iulie 2019