Datorii

12 decembrie 2018 160

Ma intereseaza o intrebare legata de amenintari din partea agentilor de colectare a datoriilor. Au dreptu sa ma dea in cautare la Politie si la Protectia Copilului? Am doi copii minori si datorie pana la 20.000 lei. Acum unica sursa de venit este indemnizatia pentru copii! Bunuri imobile nu am. Ce consecinte pot fi pentru mine in cel mai rau caz (mentionez ca sunt mama solitara)?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Tina,

Din păcate la moment nu avem o lege care să reglementeze activitatea Companiilor de Colectare a datoriilor. În asemenea caz urmează să ne coducem de normele juridice generale aplicabile unor asemenea raporturi. De menționat că există doar un Cod de Conduită a Colectorului care prevede anumite norme "morale"... mai detaliat pentru această activitate.

Trebuie să menționez că activitatea colectorilor nu cade sub incidența prevederilor Codului de executare, colectorii de datorii nefiind executori judecătorești. Prin urmare, aceştia nu au dreptul de a confisca bunurile sau intra în domiciliul cu forța sau de a îndeplini alte atribuții ale executorilor judecătorești.

De asemenea, în timpul desfășurării activității de colectare a datoriilor, colectorii nu trebuie sa recurgă la metode care să contravină legii, fiind interzisă utilizarea forţei, a unor amenințări cu pedeapsa, precum și utilizarea altor metode menite să intimideze debitorul.

Tot în acest sens, este interzisă utilizarea de documente, scrisori, articole vestimentare sau instrumente care să sugereze şi să ducă în eroare debitorul că activitățile sunt efectuate de o autoritate publică împuternicită.

Trebuie să țineți cont de aceasta, iar în caz că colectorii recurg la acțiunile de mai sus puteți apela la Poliție și depune o acțiune în instanța de judecată.

În cel mai rău caz pentru Dvs. poate fi adresarea Companiei de Colectare în instanța de judecată învederea incasării datoriei și a penalităților.

Dacă aveți întrebări suplimentare vă sunt la dispoziție.

13 decembrie 2018
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
Vedeți in contractul de credit - exista asa clauza prin care Dvs ati dat dreptul creditorului (organizatiei de microfinantare), sa transmita datele dvs cu caracter personal catre terți si catre companii de colectare?
Este un moment foarte important.
Daca nu exista asa clauza în contract,dosarul dvs in general... mai detaliat a ajuns ilegal la colectori, si ei nu au nici un drept sa va prelucreze si stocheze datele cu caracter personal (nume, prenume, numar telefon, adresa, suma credit, etc).
In asa caz puteti sa va adresați si la autoritati publice, cu o simpla sesizare de a obliga colectorii sa nu mai detina date despre dvs. De exemplu- la Centrul National pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Reveniti cu un mesaj in comentarii mai jos, sau la adresa de e-mail.

** Când va mai amenință de dat in căutare la Politie, spuneti-le ca potrivit legii, injuria, santajul si calomnia sunt actiuni ilegale, si va veti adresa la Procuratură.
Totodată, spuneti-le ca potrivit legii si jurisprudentei CEDO, nimeni nu poate fi privat de libertate pentru existenta unor datorii.

Si in general evitati sa le raspundeti.

13 decembrie 2018