Datorii fata de directia gospodariei locativ-comunale

3 februarie 2017 66

La data de 02.02.2017 am fost anuntat prin telefon ca din anul 2011 pina in prezent am datorii fata de directia gospodariei locativ-comunale din motiv ca am achitat gresit la banca. Pina la aceasta data nu mi s-a spus ca am restante pe acesti ani. Va rog sa-mi spuneti daca este vreun termen, dupa expirarea caruia aceste datorii nu mai pot fi incasate. Daca e posibil sa-mi spuneti si care sunt articolele din lege care prescriu aceste fapte.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Codul civil
Articolul 267. Termenul general de prescripţie extinctivă
(1) Termenul general în interiorul căruia persoana poate să-şi apere, pe calea intentării unei acţiuni în instanţă de judecată, dreptul încălcat este de 3 ani.
***
Prin urmare, IMGFL vă poate cere silit doar datoria pe utlimii 3 ani.
Totuşi, merită să... mai detaliat cercetaţi de ce exact s-a făcut greşeala la plată. Dacă problema era că informaţia din facturile IMGFL era greşită, atunci asta e problema lor, şi se consideră că dvs corect v-aţi stins obligaţiile de plată. Dacă greşeala era la bancă, puteţi înainta pretenţii băncii. În cel mai rău caz, dacă banii erau plătiţi, din greşeală. În beneficiul unui terţ, puteţi să-i recuperaţi de la acel terţ pentru ultimii 3 ani pe baza îmbogăţirii fără justă cauză:

Codul civil:
Articolul 1389. Dreptul de a cere restituirea prestaţiei
(1) Persoana care, fără temei legal sau contractual, a dobîndit ceva (acceptant) ca urmare a executării unei prestaţii de către o altă persoană (prestator) sau a realizat în alt mod o economie din contul altuia este obligată să restituie acestei alte persoane ceea ce a primit sau a economisit. Nu este relevant faptul dacă îmbogăţirea fără justă cauză a avut loc ca rezultat al comportamentului uneia dintre părţi, a unui terţ sau ca urmare a unei cauze independente de voinţa lor.
(2) Persoana care, întru executarea unei obligaţii prezente sau viitoare, a prestat ceva altuia poate cere restituirea prestaţiei dacă:
a) temeiul raportului obligaţional a decăzut ulterior;
b) obligaţia este blocată de o excepţie care exclude pe termen lung posibilitatea executării ei.
(3) Pretenţia de restituire este exclusă dacă:
a) prestaţia a corespuns unei obligaţii morale;
b) acceptantul va dovedi că prestatorul ştia despre inexistenţa obligaţiei, dar a executat totuşi prestaţia sau că acesta a prestat în scopuri filantropice şi de binefacere;
c) pretenţia de restituire a celor prestate întru executarea unui contract nul ar contraveni scopului protector al normei care a instituit nulitatea.

4 februarie 2017