Datorii la credite

18 septembrie 2022 77

Buna! Cardul meu de salariu a fost blocat de executorul judecatoresc din cauza unei datorii la credite. Extrasul imi arata ca am in minus mai mult de 15.000 lei. Ce pot face in aceasta situatie? Are executorul dreptul sa blocheze cardul salarial. Suma amintita va fi sustrasa in intregime sau pe parti?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Victor, eu îți public ce spune Codul de executare și tu iești în drept să-i atenționezi executorul cu o cerere să nu-ți rîdice toți banii de la card, coantumul de reținere e pînă la 20% din tot ce parvine la card. Articolul 106. Cuantumul reţinerilor din salariul şi... mai detaliat din alte venituri ale debitorului
(1) Cuantumul reţinerilor din salariu şi din alte venituri se calculează din suma pe care debitorul urmează să o primească.
(2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.
(3) În caz de urmărire a pensiei de întreţinere, a sumelor pentru repararea prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului, şi a sumelor pentru repararea daunei cauzate prin tîlhărie sau prin sustragere de bunuri, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri.
(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în privinţa burselor, pensiilor de orice fel, precum şi a sumelor cuvenite în baza dreptului de autor, a dreptului de inventator sau de inovator.

20 septembrie 2022