Datorii la stat ale persoanei decedate

16 iunie 2021 48

Buna ziua. Care este procedura legala in cazul datoriei la stat a unei persoane decedate? Pe parcursul ultimilor 5-7 ani de viata a persoanei in cauza (tatal), din cauza numeroaselor conflicte de familie initiate de acesta, insotite de abuz psiho-emotional si fizic etc.(tatal suferind de dependenta alcoolica) au fost inregistrate numeroase plangeri la politistul de sector din partea membrilor familiei. Aceste plangeri au rezultat in amenzi care nu au mai fost achitate. In curand vor fi 5 ani de cand tatal nu mai este in viata. Ce se intampla cu aceste datorii (e o suma enorma)? Tatalui dupa divort ii apartinea jumatate de casa. Exista riscul ca acest imobil să fie confiscat? Care este procedura legala de succesiune pentru ceilalti membri ai familiee (sotia si trei copii maturi)? Va multumesc mult anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna
Pentru inceput, moștenitorii nu raspund pentru acțiunile celui decedat in cazul dumneavoastră e vorba de amendă care este o sancțiune strict personală.
Cit ține de bunurile ce îi aparțineau, urmează să deschideti dosar succesoral pentru a moșteni cota parte din casă si eventual alte bunuri.
Totuși pentru acest fapt e cazul sa... mai detaliat va adresați in instanta de judecata deoarece dupa decesul persoanei, urma sa depuneți cerere pentru a mosteni in termen de 6 luni din data decesului, actualmente urmind sa va restabiliti prin instanță acel drept.
Ulterior se se petrece procedura de succesiune prin intermediul notarului cu inregistrarea corespunzatoare la ASP.
Pentru detalii mă puteți contacta.

17 iunie 2021