Datorii pe recipisa

15 ianuarie 2018 301

Buna ziua. Vreau sa va descriu problema mea. În anul 2009 mama mea a împrumutat prin recipisa unei cunoscute de-ale sale 4.000 Euro. În recipisa este scris urmatorul EU cutare si cutare pe data de ...2009 îs datoare sa intorc 4.000 EURO la 5 procente. Va rog frumos să-mi scrieti ce proceduri sa fac. Stiu ca a trecut 3 ani si nu pot sa dau in judecata. De fiecare ori plingea si-i mergeam in intimpinare, dar acuma isi bate joc de mama mea si ride de fiecare data. Cunosc fapte ca ea a mai luat de la mai multe persoane. In ziua de azi sint mai multe persoane la care ea ii este datoare. Spuneti-mi, va rog, cum sa procedez ca sa fie trasa la raspundere. Inaintare cerere la comisariat sau la procuratura? Multumim frumos.

Jurist comments 2

Download discussion
Nicolae Beschieru
  • Parajurist
  • Dreptul civil

Buna Inna.
Din întrebarea pusă rezultă că sunt mai multe persoane cu aceiași problemă. Aceasta deja este o cauză penală, trebuie să contactați acele persoane și să vă adresați cu cerere la poliție, procuratură.
Conform Codului Civil RM, și termenul de prescripție poate fi revizuit:
,, Articolul 1424. Termenul de prescripţie
... mai detaliat (1) Acţiunea în reparare a prejudiciului se prescrie în termen de 3 ani începînd cu momentul în care persoana vătămată a cunoscut sau trebuia să cunoască existenţa prejudiciului şi persoana obligată să-l repare.
(2) În cazul în care persoana obligată să repare prejudiciul şi persoana prejudiciată negociază asupra prejudiciului care urmează să fie reparat, cursul prescripţiei se suspendă pînă cînd una din părţi nu va renunţa la negociere.
(3) În cazul în care persoana obligată să repare prejudiciul a dobîndit ceva, în urma faptei ilicite, din contul persoanei prejudiciate, prima este obligată, chiar şi după expirarea termenului de prescripţie, să restituie, în conformitate cu normele privind îmbogăţirea fără justă cauză, ceea ce a dobîndit.”.
După cum se vede din alin. (3) aveți ceva drepturi.
Codul Civil reglementează aceste acțiuni prin art.art.619, 666, 667, 867-873 ș.a.
Cred că este cazul să vă adresați la un avocat să vă ajute.

15 ianuarie 2018
Diana Conea
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Buna,
Aveti toate sansele sa aveti cistig de cauza in instanta + cu recuperarea prejudiciilor (venitului ratat, dobanda 5% etc.). Nu pierdeti timpul, contactati un avocat si mergeti in instanta, cit de curind!
Bafta!

16 ianuarie 2018