Datorii si sechestru

12 februarie 2019 66

Buna ziua. In 2014 din cauza ca am avut datorii fata de o persoana fizica, mi s-a pus sechestru de catre executorul judecatoresc pe bunuri si interdictia de a parasi tara. Pana in prezent nu am achitat nimic din aceasta datorie. Am o intrebare: cat timp dureaza sechestrul pe bunuri si cat timp nu pot parasi tara?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
Sechestrul pe bunuri se va păstra pînă la etapa de rambursare totală a datoriei cît și achitare a tuturor cheltuielilor executorului judecatoresc.

Cit privește interdicția de parasire a țării
Articolul 64. Interdicţia de a părăsi ţara
(1)... mai detaliat Interdicţia de a părăsi ţara în cel mult 6 luni se aplică de către judecător, la demersul executorului judecătoresc, doar atunci cînd prezenţa debitorului este necesară pentru executarea eficientă a documentului executoriu şi doar după luarea măsurilor de asigurare a executării documentului executoriu, cu obligarea executorului judecătoresc de a efectua periodic un control privind necesitatea menţinerii acestei interdicţii. Încheierea instanţei de judecată se execută imediat, însă poate fi atacată cu recurs. Demersul executorului judecătoresc privind interdicţia de a părăsi ţara se examinează pe baza materialelor anexate la demers, fără participarea părţilor. Instanţa care examinează demersul poate dispune citarea participanţilor la proces şi a executorului judecătoresc pentru a se pronunţa cu privire la temeiurile invocate în demers.
(11) Încheierea instanţei de judecată prin care se dispune aplicarea interdicţiei de a părăsi ţara se trimite spre executare Poliţiei de Frontieră din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
(2) Dacă este necesară menţinerea interdicţiei pe un termen mai mare, aceasta poate fi aplicată în mod repetat în urma unui demers motivat al executorului judecătoresc, dar nu mai mult de 3 ori în cadrul aceleiaşi proceduri de executare.

Totuși, din practică, interdicția a de a parasi țara se pastrează pe întreaga perioadă, pînă la ridicarea interdicției de catre executor, fapt care poate fi contestat.

12 februarie 2019