De 5 luni nu mi-am vazut copilul, pentru ca mama acestuia l-a dus peste hotare fara a avea acordul meu

4 februarie 2023 60

Buna ziua. Am un copil de 3 ani, dar nu am fost casatorit cu mama copilului. De 5 luni nu mi-am vazut copilul si nu pot lua legatura cu mama acestuia. Ea m-a blocat pe telefon si pe retelele de socializare si nu stiu nimic de ei. Recent am aflat ca ea a plecat impreuna cu copilul in Grecia. Nu a cerut acordul meu pentru a lua copilul peste hotare si nici macar nu m-a informat. Ce pot face acum ca sa intorc copilul acasa?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună, dl Denis.

În primul rând, apare întrebarea dacă Dvs sunteți înscris în certificatul de naștere al copilului drept tată (deoarece copilul s-a născut în afara căsătoriei).

În cazul nașterii copilului din părinți necăsătoriți între ei, dacă lipsește cererea comună a părinților sau hotărârea instanței judecătorești privind stabilirea paternității, numele de familie... mai detaliat al tatălui se înscrie după numele de familie al mamei, iar prenumele tatălui - la indicația mamei sau a persoanei care face declarația de naștere. Înscrierea datelor privind tatăl copilului în acest caz nu poate împiedica stabilirea ulterioară a paternității. La dorința mamei, rubrica privind datele despre tatăl copilului din actul de naștere poate rămâne necompletată.

Astfel, dacă nu sunteți înscriși drept tată, puteti inainta în instanța de judecată o cerere de stabilire a paternității.

Până nu sunteti înregistrați drept tată al copilului, nu dispuneți de drepturi părintești.

Iar în cazul în care sunteți înscriși drept tată în certificatul de naștere al copilului, e altă situație.

Minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova doar însoţiţi de unul din părinţi.
în cazul deplasării în scop de stabilire a minorului cu domiciliu permanent în străinătate, va fi prezentat consimţământul ambilor părinţi, legalizat notarial, sau a reprezentantului legali, exprimat prin decizia autorităţii tutelare.

Dacă vi se restrâng nejustificat drepturile părintești, vă puteti adresa la poliție cu o plângere în acest sens.

Articolul 64 Cod Contravențional Împiedicarea exercitării dreptului de a comunica cu copilul şi de a-l educa
(1) Împiedicarea neîntemeiată a unuia dintre părinţi (a ambilor părinţi) să ia parte la educarea copilului
se sancţionează cu amendă de la 15 la 30 de unităţi convenţionale.
(2) Încălcarea de către părinţi/reprezentanţi legali, bunici, fraţi sau surori ale copilului a deciziei autorităţii tutelare privind stabilirea modului de realizare a dreptului de comunicare cu copilul
se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 12 la 24 de ore.

4 februarie 2023