De ce nu mă pot transfera la alt liceu?

17 februarie 2023 50

Bună ziua. De ce nu mă pot transfera la alt liceu în al doilea semestru al clasei a XII-a, mai exact după 15 ianuarie? Are ceva de-a face cu sesiunea de bacalaureat?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Maxim.
Răspunsul la întrebarea dată rezultă din prevederile Regulamentului-tip de organizare şi funcţionare a instituţiilor de învăţământ primar şi secundar general, ciclul I şi II, aprobat prin Ordinul Ministerului Educației al RM nr. 235 din 25.03.2016.
Elevii din clasele absolvente a XII-a, (a XIII-a ) pot fi transferaţi numai după... mai detaliat primul semestru,
doar la acelaşi profil, în perioada vacanţei, cu acordul Organului local de specialitate în domeniul învăţămîntului al administraţiei publice locale de nivelul doi. După 15 ianuarie orice transfer în clasele absolvente este interzis. Excepţiile de la această prevedere se aprobă de către Ministerul Educaţiei.
Deşi în conţinutil acestei prevederi nu se argumentează de ce după 15 ianuarie nu se permite transferul elevilor din clasa XII, ar exista cîteva argumente în acest sens.
1. Chestiune legată de procedurile birocratice în legătură cu transferul. Trebuie acordul Administraţiei ambelor liceie, a Organului local de specialitate în domeniul învăţămîntului al administraţiei publice locale de nivelul doi. Pînă se obţin aceste acorduri durează şi respectiv este incertitudinea cînd ar trebui să aibă loc trensferul.
2. Chestiune legată de asigurarea financiară şi executarea bugetelor. Instituţiile de învăţămînt sunt finanţate pe număr de elevi. Transferul în perioada semestrului va duce la rectificări bugetare care nimeni nu vrea să şi le asume.
3. De regulă transferurile se fac la finele semestrului care coincide şi cu finele anului bugetar care permite de evaluat cheltuielile.
4. Posibil e condiţionat şi de promovarea pentru examenele de bacalaureat.

21 februarie 2023