De ce regulamntul CSM RM este mai presus decat Legea RM?

4 aprilie 2017 20

In noiembrie 2016 comisia de admisibilitate al CSM RM nu a admis contestarea depusa de mine pe faptul participarii judecatorului Nina Vascan repetat in instanta de recurs pe unul si acelas dosar, primind hotarire in baza art.27 si 28 al Legii 178/2014cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor,cu remarca ca, hotarirea completului de admisibilitate privind admiterea sau respingerea contestației privind deciziile inspecției judiciare de respingere a sesizării sunt irevocabile, nu pot fi supuse nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării. Pe cand art.art.27 si 27 al Legii RM 178/2014 nu prevde asa fel de drept. Mai mult ca atit art. 29 al LEGII RM 178/2014, preved expres: "Contestarea hotărîrii privind respingerea sesizării
(1) Hotărîrile completelor de admisibilitate ale colegiului disciplinar privind respingerea sesizării pot fi contestate în faţa plenului colegiului disciplinar în termen de 15 zile lucrătoare de la data comunicării hotărîrii. Data comunicării hotărîrii se consideră data recepţionării acesteia de către autorul sesizării. "
Am trimis contestar în faţa plenului colegiului disciplinar în termen de 15 zile lucrătoare de la data comunicării hotărîrii si am primit raspuns de rfuz a primi contestatia deoarece art 48. ale Rgulamentulul cu privire la activitatea colagiului disciplinar apribat Aprobat prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 144/7 din 03 matrti 2015 "Hotărârile completului de admisibilitate privind admiterea sau respingerea contestației privind deciziile inspecției judiciare de respingere a sesizării sunt irevocabile, nu pot fi supuse nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării"
Va rog, sa-mi raspundeti:"De ce Regulamentul CSM RM este mai presus decat Lgea RM?" si cum pot eu contesta acesta decizie pentru a fi constatat faptul incalcarii de catre judecator a cerintelor al.3 art. 49 CPC RM?
Multumesc pentru intelegere.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Dna Tamara, buna ziua!
Sunt irevocabile si nu pot fi contestate DOAR acele Hotariri ale Completului de admisibilitate, care se emit de acest Complet - CA URMARE A EXAMINARII CONTESTATIILOR IMPOTRIVA DECIZIIILOR INSPECTIEI JUDICIARE.
Problema este ca acest fapt este prevazut expres doar in Regulamentul CSM nr. 144/7, dar nu si in... mai detaliat Legea 178/2014. Insa, nu se pune problema ca Regulamentul CSM contravine Legii, or adevarata lacuna, din punct de vedere juridic, este ca Regulamentul prevede o norma juridica care excede cadrul legal instituit de Legea 178/2014 .
Totusi, exista un principiu de drept numit dublul grad de jurisdictie. Respectiv, statul ar trebui sa asigure cetateanului minim o cale de atac efectiva impotriva hotaririi primei instante, si nu este obligat sa asigure mai multe cai.
Raportat la speta, se observa ca s-a asigurat dublul grad de jurisdictie, avind in vedere ca Dvs ati beneficiat de dreptul de a contesta Decizia Inspectiei judiciare prin care vi s-a respins sesizarea, acest drept fiind manifestat prin examinarea de catre Completul de admisibilitate a contestatiei.
Cu alte cuvinte, mentionez ca pct. 48 din Regulament trebuie citit si interpretat anume in legatura cu art. 22 alin. (2) din Legea 178/2014 , si este aplicabil etapei de respingere a sesizarii de catre Inspectia Judiciara (art. 18 lit. b) din Legea 178/2014) .
In alta ordine de idei, daca Dvs v-ati aflat deja la etapa examinarii sesizarii de catre Completul de Admisibilitate, adica Inspectia Judiciara a intocmit Raportul si a transmis spre examinare Completului sesizarea Dvs - atunci interpretarea data de catre Colegiul Disciplinar spetei este total eronata. Or, in cazul in care sesizarea s-a aflat la etapa examinarii acesteia de catre Completul de admisibilitate (art. 18 lit. c) din Legea 178/2014), atunci hotarirea Completului de respingere a sesizarii este susceptibila de contestare, in temeiul art. 29 alin. (1) din Lege si pct. 63 din Regulament.
Asadar, trebuie delimitate: Hotarirea Completului de admisibilitate de respingere a contestatiei impotriva deciziei Inspectiei judiciare SAU Hotarirea completului de admisibilitate de respingere a sesizarii.
Prima Hotarire - nu poate fi contestata, asta reiesind din: principiul dublului grad de jurisdictie, analogia Legii (art. 22 cu art. 29 alin. (3) din Legea 178/2014), si pct. 48 din Regulamentul CSM nr. 144/7. Din aceste motive, nu poate fi spus ca Regulamentul ar fi mai presus de Lege..
A doua Hotarire - poate fi contestata la Plenul Colegiului disciplinar, si analogic Hotarirea acestuia din urma va fi la fel irevocabila pentru ca s-a asigurat dublul grad de jurisdictie.

5 aprilie 2017