Declararea prin acțiune a mijloacelor de transport (Codul Vamal RM)

6 ianuarie 2023 117

Bună! Care este, conform ediției actuale a Codului Vamal al RM, termenul prevăzut pentru aflarea pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport înmatriculate în România, deținute și introduse în Republica Moldova de un cetățean român cu permis românesc?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Dan.
Potrivit ultimilor modificări ale Codului vamal, mijloacele de transport se admit temporar pe teritoriul RM pe un termen de pînă la 180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive indiferent de cine importă.
Dacă automobilul importat în condiţiile specificate de dumneavoastră deja se află pe teritoriul RM şi... mai detaliat a depăşit 180 de zile, se va întocmi un proces-verbal care vi se va aduce la cunoştinţă, având obligaţia să scoateţi mijlocul de transport de pe teritoriul RM în termen de 30 de zile de la notificarea procesului-verbal, în caz contrar se va incasa dreptul de import.


ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor operate la Codul vamal al R. Moldova, a fost exclusă prevederea conform căreia mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin şi care deţin permis de conducere emis în ţara în care au domiciliu, declarate prin acţiune, se pot afla pe teritoriul vamal al Republicii Moldova pe un termen mai mare de 180 zile, până la 3 ani.

„Această prevedere a fost exclusă în vederea racordării cadrului legal național la prevederile aqu-lui comunitar și la prevederile art. 9 alin. 2 Anexa C a Convenției privind admiterea temporară încheiată la Istanbul la data de 26 iunie 1990, conform căreia „Mijloacele de transport de uz particular pot rămâne pe teritoriul de admitere temporară o perioadă continuă sau nu de 6 luni, în intervalul de 12 luni”, se menționează într-un comunicat al Serviciului Vamal.

7 ianuarie 2023