Defăimare, calomnie

24 octombrie 2022 25

Bună ziua. Dețin o funcție de conducere într-o instituție de învățământ și, prin urmare, sunt o persoană bine văzută în localitatea mea. Mătușa mea, care este pedagog în altă instituție, de la un timp are relații de prietenie strânsă cu fosta soție a soțului meu. Ca sa îmi strice imaginea, această ”mătușă” mă bârfește, inventează lucruri despre viața mea intimă/personală, minciuni, chestii personale care nu o privesc, în discuțiile private pe care le are cu rude de-ale mele, cunoștințe, colegi etc. Aceste persoane, desigur, mi-au relatat aceste fapte. Cum pot legal pedepsi defăimarea din partea mătușii? Îmi pătează numele, onoarea și demnitatea. Vă mulțumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Oxana, eu văaduc lacunoștință cespune Codul contravențional Articolul 70. Calomnia

(1) Calomnia, adică răspîndirea cu bună ştiinţă a unor informaţii mincinoase ce defăimează o altă persoană,

se sancţionează cu amendă de la 48 la 72 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la... mai detaliat 20 la 60 de ore, cu amendă de la 72 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an.

(2) Aceeaşi acţiune însoţită de învinuirea în săvîrşirea unei infracţiuni

se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore, cu amendă de la 90 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 6 luni la un an.

25 octombrie 2022