Demisia

15 decembrie 2017 190

Buna ziua. Vreau mai intii sa va multumesc daca o sa-mi raspundeti corect la intrebare. Doresc sa aflu un raspuns mai concret privind "Articolul 86. Concedierea" din Conul muncii RM, daca ma pot concedia in aceea zi in care a fost scrisa cererea de concediere, adica azi merg la serviciu si scriu cerere de eliberare din functie si miine nu mai am nimic cu acest serviciu, sau sunt obligat sa lucrez inca citeva zile? Daca da, va rog sa-mi aratati in Codul muncii unde este comunicat acest punct.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Constantin Iosip
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Mai întîi de toate trebuie sa facem diferența între Concediere și Demisiei.
Concediere - este desfacere contractului individual la inițiativa angajatorului (art.86 Codul muncii);
Demisia - este desfacere contractului individual la inițiativa salariatului.

Din cele scrise de dvs., cred că v-ați referit la demisie, desfacerea contractului individual de muncă la inițiativa dvs.
În... mai detaliat acest caz, se va aplica art.85 Codul muncii.
De regulă, după ce salariatul depune cererea de demisie, este obligat să lucreze încă 14 zile (alin.(1) de la art.85 Codul muncii).
Însă, desfacerea contractului individual de muncă poate fi făcută înainte de expirarea celor 14 zile, cu acordul angajatorului, în temeiul art.85 alin.(3) cu indicele 1 din Codul muncii.
Cu alte cuvinte, dacă angajatorul nu va accepta demisia dvs. mai devreme de 14 zile, sunteți obligat să lucrați înca 14 zile. Iar dacă angajatorul va accepta, puteți conveni împreună demisia mai devreme de expirarea celor 14 zile, chiar și în ziua depunerii cererii de demisie dacă angajatorul va accepta.

16 decembrie 2017