Demisie art. 85 al. 2

2 octombrie 2020 29

Buna ziua! Daca am 2 copii minori (de 7 si 8 ani) pot sa demisionez pentru ingrijirea copilului pana la virsta de 14 ani? Ca ulterior, dupa depunerea cererii de demisie, sa lucrez nu 14 zile de preaviz, dar mai putin? Multumesc anticipat pentru raspuns!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua,
Da, este posibil să demisionați cu un termen de preavizare redus în cazul demisiei în legătură cu îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 14 ani.
Potrivit art. 85(2) din Codul Muncii ”În caz de demisie a salariatului în legătură cu pensionarea, cu stabilirea gradului de dizabilitate, cu concediul pentru îngrijirea... mai detaliat copilului, cu înmatricularea într-o instituţie de învăţămînt, cu trecerea cu traiul în altă localitate, cu îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi, cu alegerea într-o funcţie electivă, cu angajarea prin concurs la o altă unitate, cu încălcarea de către angajator a contractului individual şi/sau colectiv de muncă, a legislaţiei muncii în vigoare, angajatorul este obligat să accepte demisia în termenul redus indicat în cererea depusă şi înregistrată, la care se anexează documentul respectiv ce confirmă acest drept.”

3 octombrie 2020