Deplasarea şi termen de şedere în străinătate

26 aprilie 2018 33

Buna! Art. 70 din Codul Muncii prevede că: "Trimiterea salariatului în deplasare în interes de serviciu poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice". Este posibil ca un salariat din MD să fie trimis în deplasare în străinătate (Germania) pentru mai multe perioade a cîte 60 zile într-un an calendaristic (2 -3 ori pe an), având în vedere faptul că termenul de şedere pentru cetăţenii RM în UE este de 90 zile într-o perioadă de 6 luni? Este posibil să se afle mai mult de 90 de zile (într-o perioadă de 6 luni), prezentând actul de deplasare la trecerea frontierei? Mulţumesc anticipat!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Cătălina Bîrsanu
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Bună ziua, Ioana!

Articolul 70 al Codului Muncii continuă cu fraza:„Această perioadă poate fi prelungită pentru o perioadă de pînă la un an calendaristic numai cu acordul scris al salariatului”. Rezultă că angajatul poate sta și mai mult de 90 de zile cu acordul acestuia.

Însă pentru şederile ce depăşesc 90... mai detaliat de zile în decurs de şase luni de la data primei intrări se va solicita o viză naţională. Vă îndemn să apelați Ambasada Germaniei din Moldova pentru a afla detalii și pentru a afla actele necesare pentru dobândirea vizei. Cel mai probabil vor fi nevoie de certificate care confirmă deplasarea în interes de serviciu, dar deplasarea este posibilă.

Mult succes!

27 aprilie 2018