Desfacerea casatoriei

17 mai 2017 45

Buna ziua! Vreau sa divortez de sotul meu. Avem 2copii. Copiii se vor despartii? Eu daca parasesc domiciliu si voi merge sa stau cu chirie cu copiii mei, ce se intampla? Dar fara copii. Cat ar costa un divort pe cale judecatoreasca? Se mai poate si in alta parte sa se desfaca casatoria? Nu exista intelegere. ce sanse sunt ca un tata sa poata ramane cu copiii? Multumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Dumitru Barbaroș
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere

Buna ziua,

Dacă un între părinți lipseşte acordul cu privire la stabilirea domiciliului copiilor care nu au atins vârsta de 14 ani, domiciliul minorului se stabileşte de către instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de interesele şi părerea copilului (dacă acesta a atins vîrsta de 10 ani). În acest caz, instanţa judecătorească va... mai detaliat lua în considerare ataşamentul copilului faţă de fiecare dintre părinţi, faţă de fraţi şi surori, vîrsta copilului, calităţile morale ale părinţilor, relaţiile existente între fiecare părinte şi copil, posibilităţile părinţilor de a crea condiţii adecvate pentru educaţia şi dezvoltarea copilului (îndeletnicirile şi regimul de lucru, condiţiile de trai etc.).

Veți suporta cheltuieli pentru divorț în cazul în care apelați la serviciile unui avocat. Costurile acestor servicii se negociază cu avocatul în dependență de circumstanțele cauzei.

Căsătoria poate fi desfăcută la oficiul de stare civilă în cazurile când:
În baza acordului comun al soţilor care nu au copii minori comuni sau înfiaţi de ambii soţi, în cazurile cînd între aceştia nu există litigii referitoare la partaj sau la întreţinerea soţului inapt de muncă, căsătoria poate fi desfăcută de către oficiul stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soţi, cu participarea obligatorie a ambilor soţi.

La cererea unuia dintre soţi, căsătoria poate fi desfăcută la oficiul stare civilă dacă celălalt soţ:
a) a fost declarat incapabil;
b) a fost declarat dispărut;
c) a fost condamnat la privaţiune de libertate pe un termen mai mare de 3 ani.

17 mai 2017