Desfacerea în Republica Moldova a căsătoriei încheiate în România

12 februarie 2025 0

Bună ziua! Sunt căsătorită cu un cetățean român, căsătoria a fost încheiată în România, dar am transcris în Republica Moldova certificatul de căsătorie. Aș dori să aflu dacă este posibil să depun cerere de divorț la notar sau la oficiul starii civile fără prezența soțului. Ambii suntem de acord să divorțăm, copii nu avem și nici bunuri de împărțit. În aceste circumstanțe, poate soțul să întocmească în România o procură la notar, precum că este de acord cu divorțul, iar eu să depun cererea de divorț cu acea procură? Vă mulțumesc!

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

Articolul 41. Desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor

(1) Cererea de desfacere a căsătoriei prin acordul soţilor poate fi depusă la oricare notar în baza acordului soţilor și în prezența ambilor soți sau în prezența unuia dintre soți dacă anterior notarului i-a fost comunicat acordul autentic al celuilalt soț de desfacere a... mai detaliat căsătoriei şi de examinare a cererii în absenţa sa.

(2) Cererea de desfacere a căsătoriei se întocmeşte în scris. Modelul cererii de desfacere a căsătoriei se aprobă de către Ministerul Justiţiei. Cererea și, dacă există, acordul autentic prevăzut la alin. (1) trebuie să vizeze, după caz, modul de participare a părinţilor la educaţia, întreținerea copiilor minori comuni, stabilirea domiciliului acestora, plata pensiei de întreţinere a soţului/soției sau partajul averii comune dobîndite în perioada căsătoriei. În acest scop, părţile declară notarului pe proprie răspunde despre existenţa copiilor minori sau concepuți, iar în cazul în care soţii au copii minori, concomitent cu desfacerea căsătoriei, se va autentifica acordul soților cu privire la stabilirea pensiei de întreţinere a copiilor minori şi la stabilirea domiciliului copiilor minori după desfacerea căsătoriei.

(3) La cererea de desfacere a căsătoriei se anexează copiile certificatelor de naştere ale soţilor şi ale copiilor minori existenți, copiile actelor de identitate ale soților, certificatul de căsătorie emis de autorităţile competente ale Republicii Moldova în original şi o copie legalizată a acestuia.

(4) Notarul explică părților consecințele juridice ale desfacerii căsătoriei, drepturile și obligațiile părinților, regimul patrimonial al bunurilor comune.

(5) La momentul înregistrării cererii, notarul acordă soţilor, potrivit prevederilor Codului familiei, un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de desfacere a căsătoriei. Termenul pentru retragerea cererii de desfacere a căsătoriei poate fi prelungit cu acordul soților cu maximum 30 de zile.

(6) La expirarea termenului prevăzut la alin. (5), dacă soţii și-au exprimat consimţămîntul liber şi neviciat şi sînt îndeplinite, cumulativ, şi celelalte condiţii legale prevăzute de Codul familiei pentru desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, notarul emite încheierea de desfacere a căsătoriei prin acordul soţilor, în care consemnează data desfacerii căsătoriei, numele de familie pe care foştii soţi le vor purta după divorţ și, după caz, mențiunile privind acordul parental referitor la plata pensiei de întreținere a copiilor minori, stabilirea domiciliului minorilor, modalitatea de partajare a bunurilor comune, plata pensiei de întreţinere a soţului/soției. Încheierea de desfacere a căsătoriei se emite în 5 exemplare și produce efectul juridic al unui act de stare civilă de desfacere a căsătoriei (divorț).

(7) În termen de 3 zile de la data emiterii încheierii de desfacere a căsătoriei prin acordul soților, notarul transmite organului de stare civilă teritorial, pentru efectuarea înregistrării actului de stare civilă, împreună cu dovada achitării taxei de stat pentru înregistrarea actelor de stare civilă, două originale ale încheierii și originalul certificatului de căsătorie. Cîte un original al încheierii se eliberează părților și un original al încheierii se reține de notar în arhiva sa.

Articolul 42. Respingerea cererii de desfacere

a căsătoriei

(1) Notarul emite o încheiere de respingere a cererii de desfacere a căsătoriei în situaţiile în care nu sînt îndeplinite, cumulativ, condiţiile legale prevăzute de Codul familiei pentru desfacerea căsătoriei prin acordul soților, precum şi în unul dintre următoarele cazuri:

a) unul dintre soţi nu îşi poate exprima consimţămîntul liber şi neviciat;

b) cererea nu este semnată de ambii soţi în prezența notarului, dacă anterior notarului nu i-a fost comunicat acordul autentic al celuilalt soț de desfacere a căsătoriei şi de examinare a cererii în absenţa sa, iar soțul prezent insistă să fie înregistrată cererea;

c) soţii refuză sa dea declaraţiile prevăzute de lege;

d) soţii nu prezintă, la depunerea cererii, actele necesare prevăzute la art. 41 alin. (3);

e) în cazul în care există copii minori sau concepuți și, la expirarea termenului prevăzut la art. 41 alin. (5), unul dintre soţi nu se prezintă în fața notarului, nu-și exprimă consimțămîntul pentru desfacerea căsătoriei sau soții refuză de a încheia acordul referitor la plata pensiei de întreţinere și la stabilirea domiciliului copiilor minori, sau acordul încheiat contravine intereselor minorilor;

f) cel puțin unul dintre soţi nu s-a prezentat în faţa notarului la expirarea termenului prevăzut la art. 41 alin. (5);

g) cererea a rămas fără obiect întrucît căsătoria dintre soţi a fost desfăcută, fie de către o altă autoritate competentă, fie încetată din cauza decesului unuia dintre soţi;

h) dacă soţii se împacă şi unul dintre soți îşi retrage cererea de desfacere a căsătoriei.

(2) În cazul respingerii cererii de desfacere a căsătoriei, notarul emite o încheiere de respingere în 3 exemplare, dintre care unul se păstrează în arhiva notarului, iar celelalte se transmit fiecăruia dintre soți. La respingerea cererii de desfacere a căsătoriei, originalul certificatului de căsătorie se restituie persoanei care l-a depus la notar.

13 februarie 2025
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

Articolul 43. Înregistrarea divorţului pe baza declaraţiei

comune a soţilor

(1) În baza acordului comun al soţilor, în cazurile în care între aceștia nu există neînțelegeri referitoare la partajul... mai detaliat proprietății comune în devălmășie, la întreținerea, educația și domiciliul copiilor minori comuni sau la întreținerea unuia dintre soți, căsătoria este desfăcută la organul de stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soţi.

(2) În declaraţia comună de divorţ se înscriu:

a) numele de familie, prenumele, data şi locul naşterii, cetăţenia, domiciliul fiecăruia dintre soţi;

b) numele de familie de pînă la căsătorie al fiecăruia dintre soţi;

c) numele de familie la care se pretinde după desfacerea căsătoriei – pentru soţul care şi-a schimbat numele de familie la încheierea acestei căsătorii;

d) datele privind căsătoria, cu referire la actul de căsătorie respectiv;

e) datele de identificare ale actelor de identitate ale soţilor;

f) data depunerii declaraţiei.

(3) Dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a se prezenta personal la organul stare civilă pentru a depune declaraţia de divorţ, dorinţa acestuia poate fi expusă într-o declaraţie separată. În acest caz, declarația va fi autentificată de notar.

(4) Divorţul se înregistrează în prezenţa ambilor sau a unuia dintre soţi, la expirarea termenului de o lună de la data depunerii declaraţiei.

(5) Primind declaraţia de divorţ, funcţionarul organului stare civilă este obligat să prevină soţii că absenţa nemotivată a unuia dintre ei la înregistrarea divorţului nu împiedică desfacerea căsătoriei.

Articolul 44. Înregistrarea divorţului la cererea

unuia dintre soţi

(1) În cazurile prevăzute la art.41 lit.b), declaraţia se depune de către soţul care solicită desfacerea căsătoriei.

(2) În declaraţia de divorţ se indică:

a) numele de familie, prenumele, data şi locul naşterii, cetăţenia, domiciliul solicitantului;

b) temeiurile divorţului prevăzute de lege;

c) numele de familie, prenumele, data şi locul naşterii, cetăţenia, ultimul domiciliu al celuilalt soţ;

d) datele privind căsătoria, cu referire la actul de căsătorie respectiv;

e) numele de familie la care pretinde solicitantul după divorţ;

f) datele de identificare ale actului de identitate al solicitantului;

g) domiciliul persoanei însărcinate cu ocrotirea soţului în privinţa căruia a fost instituită o măsură de ocrotire judiciară, al tutorelui averii soţului declarat dispărut sau locul aflării (localitatea şi denumirea penitenciarului) soţului condamnat;

h) data depunerii declaraţiei.

(3) La declaraţia de divorţ se anexează hotărîrea (sentinţa) instanţei judecătoreşti, precum şi certificatul de căsătorie (dacă solicitantul îl are în posesie).

(4) Înregistrarea divorţului va avea loc în prezenţa solicitantului, la expirarea termenului de o lună de la data depunerii declaraţiei de divorţ.

(5) Organul stare civilă va comunica, în termen de 3 zile, persoanei însărcinate cu ocrotirea soţului în privinţa căruia a fost instituită o măsură de ocrotire judiciară, tutorelui averii soţului declarat dispărut (iar în cazul cînd nu este numit tutorele – autorităţii tutelare) sau soţului care îşi ispăşeşte pedeapsa despre declaraţia de divorţ înaintată şi data stabilită pentru înregistrarea divorţului. Concomitent, organul stare civilă va solicita opinia persoanei însărcinate cu ocrotirea soţului în privinţa căruia a fost instituită o măsură de ocrotire judiciară sau a soţului condamnat privind împărţirea averii, stabilind termenul răspunsului. În cazul în care răspunsul nu va urma din motive de neglijare a demersului, organul stare civilă va înregistra divorţul la data stabilită.

13 februarie 2025
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

deci, da, trebuie o declarație de divorț din partea soțului autentificată notarial....

13 februarie 2025