Desi platesc cu regularitate pensia alimentara, fosta sotie face ce vrea

28 aprilie 2022 191

Buna ziua. Dupa divort, a fost stabilita pensia alimentara in marime de 50% din toate veniturile pentru cei trei copii pe care ii am cu fosta sotie, Fiica cea mare in curand va implini 18 ani, dar conform legii ii voi achita pensie alimentara pana la finalizarea studiilor (inca 2 ani). Mai am un fiul de 10 ani si cel unul de 12 ani (invalid de gradul 1) care vrea sa locuiasca cu mine, insa fosta i-ar permite doar in anumite conditii, si anume sa ramina in continuare cu pensia alimentara 50% si sa imi intoarca 1.000 lei pe luna. Eu deja de doi ani traiesc cu o femeie care are doi copii minori si care nu primeste niciun ban de la fostul sot (acesta pretinde ca nu are surse de venit si nu i se intampla nimic deja de 6 ani). Unde ma pot adresa pentru a proceda corect, care este procedura? Va multumesc anticipat.

Jurist comments 2

Download discussion
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Oleg, eu vă orientezi conform Codul familiei cum trebuie să procedați Articolul 84. Cuantumul pensiei de întreţinere încasate de la soţ (fostul soţ)

Cuantumul pensiei de întreţinere încasate de la un soţ (fost soţ) în favoarea celuilalt soţ se stabileşte de către instanţa judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită... mai detaliat lunar. La stabilirea sumei pensiei de întreţinere, se ţine cont de situaţia materială şi familială a soţilor (foştilor soţi), de alte circumstanţe importante.

Articolul 85. Scutirea soţului (fostului soţ) de obligaţia de întreţinere sau limitarea în termen a acestei obligaţii

Instanţa judecătorească este în drept să-l elibereze pe unul dintre soţi (fostul soţ) de obligaţia de întreţinere sau să limiteze această obligaţie la un anumit termen dacă:

a) incapacitatea de muncă a soţului (fostului soţ) inapt de muncă, care necesită sprijin material, este rezultatul abuzului de băuturi alcoolice sau substanţe stupefiante ori al unei infracţiuni premeditate;

b) soţul (fostul soţ) care necesită sprijin material a avut o comportare amorală în familie;

c) soţii (foştii soţi) s-au aflat în relaţii de căsătorie cel mult 5 ani;

d) s-a dovedit, pe cale judecătorească, că căsătoria a fost desfăcută din culpa fostului soţ care necesită sprijin material.

29 aprilie 2022
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Oleg, bună ziua

Potrivit Codului familiei, părinții sunt obligați să-și întrețină copiii până la atingerea vârstei de majorat - 18 ani.
Nu puteți fi obligat să achitați pensie de întreținere pe durata efectuării studiilor copiilor odată ce au vârsta de 18 ani.

Odată ce unul din copii ajunge la vârsta de 18 ani... mai detaliat puteți să depuneți o cerere de chemare în judecată privind micșorarea pensiei de întreținere de la 1/2 (50%) la 1/3 din toate veniturile Dvs lunar.

Cât privește copilul încadrat în gradul de dizabilitate sever (gr.-I) trebuie să cunoașteți că părinții datorează îngrijire copiilor lor ajunși la majorat, dar care sunt inapți de muncă datorită incapacității.

Cu referire la încasarea pensiei de întreținere de către soția actuală de la tatăl copiilor ei, este necesar ca aceasta să se adreseze unui executor judecătoresc, care să întreprindă acțiunile necesare în vederea identificării sursei de venituri a acestuia, obligarea angajatorului să îi rețină la sursă și achite pensia de întreținere către un executor judecătoresc.


Succes.

29 aprilie 2022