Despre expertiza tehnicii

15 iulie 2016 130

Daca sunt banuit in frauda cibernetica si politia zice ca o sa se ajunga la luarea calculatorului la expertiza. Cum are loc procedura? In timpul expertizei mi se ofera un alt calculator cu aceleasi caracteristice? Cit poate dura expertiza? Daca nu depisteaza ei nimic in calculator pot opta pentru despagubiri produse ca nu am putut lucra de la domiciliu la calculator? Anchetatorul sau judecatorul decide care tehnica va fi verificata?

Jurist comments 2

Download discussion
Vasile Soltan
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Salutare Victor.

Ridicarea obiectelor face parte din procedeele probatorii. Vă comunic următoarele informații relevante:

1) În conformitate cu art.126 din Codul de procedură penală, Organul de urmărire penală, în baza unei ordonanţe motivate, este în drept să ridice obiectele sau documentele care au importanţă pentru cauza penală dacă probele acumulate sau materialele... mai detaliat activităţii speciale de investigaţii indică exact locul şi persoana la care se află acestea.

2) Judecatorul de instrucție autorizează doar ridicarea de documente ce conţin informaţii care constituie secret de stat, comercial, bancar, precum şi ridicarea informaţiei privind convorbirile telefonice.

3. Pînă la începerea percheziţiei sau ridicării de obiecte şi documente, reprezentantul organului de urmărire penală este obligat să înmîneze, sub semnătură, persoanei la care se face percheziţia sau ridicarea copia de pe ordonanţa respectivă.
4. La efectuarea percheziţiei sau ridicării de obiecte şi documente trebuie să fie asigurată prezenţa persoanei la care se face percheziţia sau ridicarea ori a unor membri adulţi ai familiei acesteia, ori a celor care reprezintă interesele persoanei în cauză. Dacă prezenţa acestor persoane este imposibilă, se invită reprezentantul autorităţii executive a administraţiei publice locale.

5) Persoana la care se face percheziţia sau ridicarea de obiecte şi documente are dreptul să înregistreze prin mijloace audiovideo aceste acţiuni, informînd despre acest fapt organul de urmărire penală.

6) Reprezentantul organului de urmărire penală care efectuează percheziţia sau ridicarea de obiecte şi documente întocmeşte un proces-verbal. Dacă, o dată cu procesul-verbal, se întocmeşte o listă specială a obiectelor şi documentelor ridicate, aceasta se anexează la procesul-verbal. Procesul-verbal al percheziţiei sau ridicării trebuie să conţină menţiunea că celor prezenţi li s-au explicat drepturile şi obligaţiile lor prevăzute de prezentul cod, precum şi declaraţiile făcute de aceste persoane.
7) În privința termenului expertizei judiciare, art. 13 din Legea cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar prevede că Termenul de efectuare a expertizei judiciare se stabileşte de către conducătorul instituţiei publice de expertiză judiciară sau de către expertul judiciar în cazul expertului judiciar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unui birou de expertiză judiciară care a primit spre executare actul de dispunere a expertizei judiciare, ţinînd cont de genul acesteia, gradul ei de complexitate, normativele de muncă aprobate şi termenul solicitat de ordonatorul expertizei. La solicitarea motivată a expertului judiciar, termenul de efectuare a expertizei poate fi prelungit de către conducătorul instituţiei publice de expertiză judiciară sau, în cazul expertului judiciar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unui birou de expertiză judiciară, sub răspundere proprie, fapt care se aduce la cunoştinţa ordonatorului expertizei.

8) În timpul efectuării expertizei nu vi se pune la dispoziție un alt calculator.

9) În caz de achitare a persoanei, precum şi în caz de scoatere de sub urmărire penală pe temei de reabilitare, contravaloarea obiectelor alterate sau pierdute în cadrul efectuării expertizei sau a altor acţiuni legale se restituie proprietarului sau posesorului legal, indiferent de calitatea lui procesuală, din bugetul de stat.

10) Cu privire la repararea prejudiciului despre care menționați, consider că acesta va putea fi reparat în cazul în care se va stabili că acțiunile organelor de urmărire penală au fost ilicite, în conformitate cu Legea privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin
acţiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti. Art.3. - (1) În conformitate cu prevederile prezentei legi, este reparabil prejudiciul material şi moral cauzat persoanei fizice sau juridice în urma: c) efectuării ilegale, în cazul urmăririi penale ori judecării cauzei penale, a percheziţiei, ridicării, punerii ilegale sub sechestru a averii, eliberării sau suspendării ilegale din lucru (funcţie), precum şi în urma altor acţiuni de procedură care limitează drepturile persoanelor fizice sau juridice.

15 iulie 2016
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Salut,
Daca ai statut de banuit, si politia ti-a oferit asa detalii ca o sa se ajunga sa iti ridice calculatorul..... cindva..undeva.....degraba....pentru expertiza........ E clar - atit cu competenta acelui ofiter, cit si cu informatiile care azi mai sunt real in calculator (intuiesc ca naiva prevenire a avut... mai detaliat efecte)..
1. Procedura - iti ridica calculatorul de la locul de aflare, in baza unei ordonante semnate de procuror.
2. Alt calculator....?! In MD!? Nu prea cred. Acesta va fi (cel putin asa ar trebui) corp delict.
3. Expertiza in sine poate dura si un an. Atunci cind, insa, va fi corp delict, calculatorul se va pastra in instanta de judecata atit cit ve derula procesul de judecata..
4. Interesanta intrebare, despre recuperarea prejudiciului. Optez pentru solutia ca vei putea obtine ceva, doar daca, cumulativ - prin intermediul calculatorului iti asiguri sursa de venit, si vei fi achitat intr-un final.
5. Daca e la faza urmaririi penale decide procurorul, daca e la faza judecarii decide instanta.

15 iulie 2016