Despre procedura majorare pensie alimentara in anul 2019

29 octombrie 2019 43

Am divortat (la notariat) in anul 2015, iar fostul sot achita pensie alimentara pentru fiica noastra minora 200 lei/luna. Care este procedura pentru majorarea acesteia? Cui ma adresez, cu ce documente, ce costuri implica? Ma pot descurca singura sau este necesar sa apelez la un jurist? Multumiri anticipate!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Adrian Oprea
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,

Conform art. 74 alin. (2) si (3) din Codul familiei: "(2) Modul de plată a pensiei de întreţinere se determină în baza unui contract încheiat între părinţi sau între părinţi şi copilul major inapt de muncă.
            (3) Dacă lipseşte un atare contract şi părinţii nu participă la întreţinerea... mai detaliat copiilor, pensia de întreţinere se încasează pe cale judecătorească, la cererea unuia dintre părinţi, a tutorelui copilului sau a autorităţii tutelare teritoriale.

In aceasta ordine de idei, pensia pentru intretinerea copilului minor poate fi majorata prin contract la notar (in cazul in care exista acordul tatalui) sau pe cale judecatoreasca (in cazul in care atare acord lipseste).

Daca se purcede la majorarea pensiei pe cale judecatoreasca, ar fi bine sa apelati la un jurist pentru a primi o consultatie referitor la intregul proces, precum si la setul de acte ce urmeaza a fi anexat la cerere de chemare in judecata.

31 octombrie 2019