Despre schimbarea numelui copilului după tatăl biologic

6 iulie 2019 6

Buna ziua. Ajutati-ma, va rog, cum sa procedez: am un copil din concubinaj. După care, ne-am despărțit. Copilul poarta familia mamei. După care m-am recăsătorit si soțul a depus o cerere la starea civila precum ca el recunoaște copilul ca fiind copilul lui si acum la moment el figurează ca tată biologic. Noi ne-a despărțit si m-am căsătorit cu tatăl copilului vrem sa trecem fata după tatal biologic. Cum sa procedam? Care e procedura, in afara de testul ADN.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua
Procedura este una litigioasă, pentru a radia și face modificarile solicitate în certificatul de naștere va fi nevoie sa mergeți în instanță.
Articolul 49. Contestarea paternităţii (maternităţii)
... mai detaliat (1) Paternitatea (maternitatea) poate fi contestată numai pe cale judecătorească de către persoanele înscrise drept tată sau mamă sau de către persoanele care sînt mama sau tatăl firesc al copilului, de către copil la atingerea majoratului, de către tutorele (curatorul) copilului. În cazul în care în privința părintelui este instituită o măsură de ocrotire judiciară, se aplică prevederile art. 4852 şi 4853 din Codul civil.
(2) Cererea privind contestarea paternităţii (maternităţii) poate fi depusă timp de un an din momentul cînd una din persoanele enumerate la alin.(1) a aflat sau trebuia să fi aflat despre înscrierea privind paternitatea (maternitatea) sau din momentul atingerii majoratului, în cazul unui minor.
(3) Nu au dreptul să conteste paternitatea:
a) soţul care şi-a dat acordul scris la fecundarea artificială sau implantarea embrionului soţiei;
b) persoana care a fost înscrisă drept tată al copilului în baza declaraţiei comune a acesteia şi a mamei copilului sau în baza declaraţiei proprii, dacă în momentul depunerii acesteia ştia că nu este tatăl firesc al copilului.

7 iulie 2019