Dezicerea de tata

27 iulie 2017 7

Buna ziua! Eu am trait cu fostul meu sot, dar nu am fost inregistrati civil. Avem un copil impreuna, copilul e scris in familia lui. Eu vreau sa-l dezic de tata si vreau sa mi-l trec in familia mea. Eu am vorbit cu fostul sot si el este de acord sa scrie cerere

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua.
Dumneavoastră doriți să-l decadeți din drepturile părintești pe fostul concubin, care în certificatul de naștere a copilului este indicat ca tată. Atunci în conformitate cu Codul Familiei al RM și aici avem art. 67. Decăderea din drepturile părinteşti unde este spus expres cum părinţii pot fi decăzuţi din drepturile... mai detaliat părinteşti.
Deci, dacă:
a) se eschivează de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, inclusiv de la plata pensiei de întreţinere;
b) refuză să ia copilul din maternitate sau dintr-o altă instituţie curativă, educativă, dintr-o instituţie de asistenţă socială sau alta similară;
c) fac abuz de drepturile părinteşti;
d) se comportă cu cruzime faţă de copil, aplicînd violenţa fizică sau psihică, atentează la inviolabilitatea sexuală a copilului;
e) prin comportare amorală, influenţează negativ asupra copilului;
f) suferă de alcoolism cronic sau de narcomanie;
g) au săvîrşit infracţiuni premeditate contra vieţii şi sănătăţii copiilor sau a soţului; precum şi
h) în alte cazuri cînd aceasta o cer interesele copilului.
Articolul 68. Modalitatea de decădere din drepturile părinteşti
(1) Decăderea din drepturile părinteşti are loc numai pe cale judecătorească.
(2) Acţiunea privind decăderea din drepturile părinteşti poate fi pornită de celălalt părinte, tutorele copilului, autoritatea tutelară.
(3) Cererea privind decăderea din drepturile părinteşti se examinează cu participarea obligatorie a autorităţii tutelare.
Articolul 69. Efectele decăderii din drepturile părinteşti
(1) Copilul ai cărui părinţi (unul dintre ei) sînt decăzuţi din drepturile părinteşti păstrează dreptul de folosinţă asupra spaţiului locativ şi toate drepturile patrimoniale bazate pe rudenia cu părinţii şi rudele sale fireşti, inclusiv dreptul la succesiune.
(2) Dacă copilul nu poate fi transmis celuilalt părinte sau dacă ambii părinţi sînt decăzuţi din drepturile părinteşti, copilul se pune la dispoziţia autorităţii tutelare.
(3) Părinţii decăzuţi din drepturile părinteşti pot avea întrevederi cu copilul lor numai cu permisiunea autorităţii titelare. Întrevederile nu se acordă dacă contactul părinţilor cu copilul poate cauza daune dezvoltării lui fizice sau intelectuale, dacă este evident că părinţii nu sînt capabili de acest contact, dacă, din anumite motive, contactul contravine intereselor copilului sau dacă acesta, în timpul dezbaterilor judiciare, a avut obiecţii serioase privind contactul cu părinţii decăzuţi din drepturi.
Plus la toate conform legislației copii ai cărui părinți au fost decăzuți din drepturile părintești se scutesc de obligația de întreținere a acestora.
Mult succes!!!

27 iulie 2017
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Bună ziua!

Înţeleg că intenţionaţi nu doar să-l decădeţi din drepturile părinteşti pe tatăl copilului dvs., ci şi să-i schimbaţi numele de familie copilului dvs.?! În acest caz, schimbarea numelui de familie a copilului se decide de ambii părinţi, fiind necesar acordul ambilor. Pentru aceasta trebuie să depuneţi o cerere comună... mai detaliat la Oficiul Stării Civile. Dacă copilul are împlinită vârsta de 10 ani atunci schimbarea numelului de familie se va face doar cu acordul său.

27 iulie 2017