Dilema juridica

24 noiembrie 2019 155

Buna ziua. Am procurat un apartament într-un bloc în construcție. În contract este indicata suprafata de 73,3 m2. După masurarile de la cadastru sunt 71,8 m2. Înainte de darea în exploatare, am demolat un perete de sub geam (nu e de rezistenta) si am unit camera cu balconul. Acum casa e data in exploatare si pentru înregistrarea proprietății, directorul companiei ne pune sa achitam suprafața de sub peretele stricat. Adică el trebuie sa nea dea bani înapoi, noi la rândul nostru trebuie sa achitam pentru suprafața de sub perete si se face o compensare si doar diferenta sa o achite. E corect ceea ce vor sa faca cei de la companie? Iese ca trebuie sa achitam pentru 1,2 m2. Mi se pare absurd. Mulțumesc.

Jurist comments 1

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
•••
Vedeti ce prevede Codul Civil:
Articolul 1168. Vînzarea-cumpărarea bunului imobil cu indicarea suprafeţei
(1) Dacă, în vînzarea-cumpărarea unui bun imobil cu indicarea suprafeţei şi a preţului pe unitatea de măsură, suprafaţa reală este mai mică decît cea indicată în contract, cumpărătorul poate cere vînzătorului să îi dea suprafaţa... mai detaliat convenită. Atunci cînd cumpărătorul nu cere sau vînzătorul nu poate să transmită această suprafaţă, cumpărătorul poate obţine fie reducerea corespunzătoare a preţului, fie rezoluţiunea vînzării-cumpărării dacă, din cauza diferenţei de suprafaţă, bunul nu mai poate fi folosit în scopul pentru care a fost cumpărat.
(2) Dacă suprafaţa reală se dovedeşte a fi mai mare decît cea stipulată, iar excedentul depăşeşte a douăzecea parte din suprafaţa convenită, cumpărătorul plăteşte suplimentul de preţ corespunzător sau poate declara rezoluţiunea vînzării-cumpărării. Atunci cînd însă excedentul nu depăşeşte a douăzecea parte din suprafaţa convenită, cumpărătorul nu are dreptul la rezoluţiune, dar nici nu este dator să plătească preţul excedentului.

—-
Suprafata cistigata din contul demolarii peretului (i)nu poate fi pretinsa de vinzator; (ii) nu e de natura sa influenteze semnificativ suprafata totala (nu adauga mai mult de a douazecea parte).

Dar si diferenta mai mica de suprafata, nu poate duce la rezolutiunea contractului de catre Dvs (vedeti alineat 1 de mai sus) - deoarece diferenta de +\- 1 metru patrat nu este de natura sa influenteze destinatia bunului.

Totusi, din alineatul 1 de mai sus, rezulta ca cumparatorul poate cere reducerea pretului, adica restituirea sumei achitate pentru suprafata care in realitate este mai mica, in toate cazurile, indiferent de diferenta de suprafata.

24 noiembrie 2019