Din alta ograda cad bucati de perete in ograda mea.

10 august 2018 57

Buna ziua. In ograda unde locium este perete de la alta ograda si cad bucati. Fiind satui sa ne cada bucatile in ograda am sadit niste plante liane. Ieri au venit de la inspectoratul de politie si ne-au comubicat sa taiem aceste plante. Unde gasesc ceva informatie cu privire la faptul ca venicii trebuie sa faca peretele ca sa nu ne cada bucati in ograda? Cum sa ii impunem sa repare?

Jurist comments 2

Download discussion
Nicolae Ilco (Calin)
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii

Salutare

Codul Civil reglementează situaţiile similare prin următoarele norme:

Articolul 386. Picătura streşinii
Acoperişul trebuie să fie construit astfel încît apa, zăpada sau gheaţa să cadă exclusiv pe teritoriul proprietarului.

Prin prisma prevederile articolul 386, legiuitorul a reflectat unul din principiile generale în materie de proprietate, conform căruia, cineva are dreptul să facă orice... mai detaliat pe proprietatea sa cu unica condiţie ca să nu lezeze drepturile vecinilor. Prin prisma principiului analogiei această normă poate fi aplicată şi în situaţia Dvs.

Articolul 389. Distanţa pentru construcţii, lucrări şi plantaţii
(1) Orice construcţie, lucrare sau plantaţie se poate face de către proprietarul terenului numai cu respectarea unei distanţe minime faţă de linia de hotar, conform legii, regulamentului de urbanism sau, în lipsă, conform obiceiului locului, astfel încît să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.
(2) Arborii, cu excepţia celor mai mici de doi metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii, trebuie sădiţi la distanţa stipulată de lege, de regulamentul de urbanism sau de obiceiul locului, dar care să nu fie mai mică de 2 metri de linia de hotar.

În acest context legiuitorul obligă proprietarul să efectueze construcţiile, lucrările sau plantaţiile cu respectarea distanţei minime faţă de linia de hotar, în conformitate cu prevederile legii, regulamentului de urbanism, iar în lipsa acestora, conform obiceiului locului, dar distanţa nu trebuie să fie mai mică de 2 metri de linia de hotar.

În cazul în care există pericolul prăbuşirii construcţiei vecine:

Articolul 380. Cererea de înlăturare a pericolului de prăbuşire
Dacă există pericolul prăbuşirii construcţiei de pe terenul vecin peste terenul său, proprietarul poate cere vecinului să ia măsurile necesare pentru prevenirea acestui pericol.

În sensul normei sus-menţionate, proprietarul este în drept ca în cazul existenţei pericolului prăbuşirii construcţiei de pe terenul vecin, să ceară vecinului să ia măsurile necesare pentru a preveni acest pericolul. Legiuitorul i-a conferit proprietarului acest drept pentru a-i da posibilitate să se apere împotriva unor eventuale prejudicieri. Din conţinutul normei rezultă că legiuitorul acordă posibilitate vecinilor să soluţioneze diferendele pe cale amiabilă, iar în cazul în care nu se ajunge la un numitor comun, să recurgă la intervenţia instanţei de judecată. Astfel, în cazul în care proprietarul a cerut vecinului să ia măsurile necesare pentru a preveni pericolului de prăbuşire, dar vecinul nu a întreprins nici o acţiune în acest sens, proprietarul este în drept să se adreseze în instanţa de judecat. Proprietarul are posibilitate să se apere nu numai în cazul în care îi sunt create piedici în exercitarea dreptului de proprietate, dar şi atunci cînd există temei de a presupune că se vor face încălcări ulterioare ale dreptului de proprietate.

Servus

10 august 2018
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

chemati Politia sa documenteze cazul. Sesizati Inspectia de Stat in constructii.

12 august 2018