Din punct de vedere contractual, am dreptate sau nu?

25 august 2020 38

Am primit un avans pentru materiale de constructie, am semnat pe o foaie simplă ca am primit o suma anume (nu am incheiat contract). Acum clientul cere avansul înapoi, dar comanda sa este gata. Cum procedez în această situație?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Mihai Triboi
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua!
În primul rând, trebuie să probați că ați încheiat un contract anume pentru aceste materiale de construcții pentru a califica acești bani ca avans. Dacă nu puteți proba contractul și există doar un înscris că ați primit banii (fără a indica scopul), atunci acesta poate fi calificat ca un... mai detaliat contract de împrumut și banii pot fi solicitați înapoi.
Încercați să căutați orice înscris (ofertă, solicitare de ofertă din partea clientului etc.) care vă poate ajuta să probați contractul. Ca probă poate fi și refuzul expres a clientului de a lua comanda și solicitarea de a întoarce avansul. Însă, acest fapt poate fi o probă (alături de alte probe) dacă el menționează în scris despre "avans" dar nu pur și simplu de bani. Cu alte cuvinte, totul depinde de materialul probator pe care îl dețineți.
Mult succes!

26 august 2020