Divort

23 septembrie 2022 52

Buna ziua! Casatoria din RM poate fi desfacuta in baza unei hotarari de judecata emisa in Germania? In cazul de fata vorbim despre 2 casatorii (intre aceiasi soti) - prima incheiata in Italia in februarie 2009 si a doua incheiata in noiembrie 2009 in RM. Acum a avut loc procesul de divort in Germania (unde sunt stabiliti cu traiul ambii soti) in urma caruia s-a emis hotarare de a desface casatoria din Italia. In baza acestei hotarari se va desface si casatotia din Rep. Moldova, sau trebuie din nou toata procedura de facut?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Tatiana, eu vă atenționez ce spuine Codul familiei al R.Moldova și mai ales la al.4 al prezentului articol Articolul 158. Desfacerea căsătoriei

(1) Desfacerea căsătoriei cu elemente de extraneitate pe teritoriul Republicii Moldova are loc conform legislaţiei Republicii Moldova.

(2) Cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în afara ţării au dreptul la... mai detaliat desfacerea căsătoriei în instanţele judecătoreşti ale Republicii Moldova, indiferent de cetăţenia şi domiciliul celuilalt soţ.

(3) Dacă, conform legislaţiei Republicii Moldova, căsătoria poate fi desfăcută de organul stare civilă, această problemă poate fi soluţionată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova.

(4) Este recunoscută valabilă desfacerea căsătoriei în afara Republicii Moldova dacă, la soluţionarea acestei probleme, au fost respectate cerinţele legislaţiei statului corespunzător privind competenţa organelor care au adoptat hotărîrea şi privind desfacerea căsătoriei.

26 septembrie 2022