Divort fara proces de judecata

16 iunie 2020 55

Salut! Sunt peste hotare si as vrea sa depun cerere de divort in Moldova, in luna august/septembrie. Din pacate eu nu pot fi prezenta, doar sotul. Avocatul ma poate inlocui sau va trebuie sa fie initiat procesul de judecata, daca eu nu pot fi prezenta? Mentionez ca imobil sau copii minori nu avem. Doar avem nevoie de certificatul de divort in mod civilizat!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Bună Liza!
În asemenea circumstanțe vă puteți adresa la Consulatul/Ambasada Republicii Moldova din țara în care vă aflați și puteți elibera o Declarație autentificată ce o veți expedia soțului.
La declarație atașați și o copie a buletinului de identitate.
Ulterior soțul, merge cu această declarație la oficiul stării civile al Agenției Servicii... mai detaliat Publice și depune declarația Dvs, completează și el o declarație similară pe loc și așteptați ca peste 30 zile sa va elibereze certificatul de divorț.
O alta soluție, doar că durează mai mult este desfacerea căsătoriei pe cale judiciară.
În acest caz este suficient ca soțul Dvs da depună cerere de desfacere a căsătoriei în instanța de judecată din raza domiciliului Dvs din Moldova.
În acest sens, soțul trebuie sa anexeze la cererea de chemare în judecată următoarele:
- dovada achitării taxei de stat în mărime de 40 lei;
- copia buletinului său de identitate (recto și verso);
- copia buletinului de identitate al Dvs (recto și verso);
- certificatul de căsătorie în original.

De dorit sa indice în cererea de chemare în judecată ca renunță din start la procedura de mediere judiciară și solicita examinarea cauzei, inclusiv în lipsa acestuia, cu remiterea copiei de pe hotărârea judecătorească.
La epuizarea a 30 zile de la data pronunțarii hotărârii sa se adreseze la cancelaria instanței pentru eliberarea hotărârii cu mențiunea dații la care a întrat în vigoare.
După care, soțul trebuie să se adreseze la oficiul stării civile pentru a i se elibera certificatul de divorț, acolo fiind necesar sa achite o taxa de 100 sau 200 lei, în dependență de ce va decide instanța de judecată prin hotărâre.

Astfel, Dvs nici măcar nu trebuie să fiți prezentă sau să împuterniciți un avocat care să vă reprezinte.


Succes.

16 iunie 2020