Divort in Republica Moldova in cazul cand sotii au cetatenii diferite

5 decembrie 2022 52

Buna! Sunt casatorita cu un barbat de nationalitate taiwaneza. Casatoria a fost inregistrata in Thailanda, iar certificatul de casatorie a fost transcris in Republica Moldova. Avem doi copii. Este posibil sa revin cu copiii in RM si sa depun cerere de divort? Sotul nu se va putea prezenta in instanta din cauza ca RM nu recunoaste pasaportul taiwanez. Poate fi pronuntat divortul fara prezenta lui?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Aliona, da desigur. DVS sunteți în drept să apelați îninstanțele țării noastre,deoarece sunteți cetățanca R.Moldova, Codul familiei vă permite așa ceva.. Articolul 158. Desfacerea căsătoriei

(1) Desfacerea căsătoriei cu elemente de extraneitate pe teritoriul Republicii Moldova are loc conform legislaţiei Republicii Moldova.

(2) Cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în afara... mai detaliat ţării au dreptul la desfacerea căsătoriei în instanţele judecătoreşti ale Republicii Moldova, indiferent de cetăţenia şi domiciliul celuilalt soţ.

(3) Dacă, conform legislaţiei Republicii Moldova, căsătoria poate fi desfăcută de organul stare civilă, această problemă poate fi soluţionată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova.

(4) Este recunoscută valabilă desfacerea căsătoriei în afara Republicii Moldova dacă, la soluţionarea acestei probleme, au fost respectate cerinţele legislaţiei statului corespunzător privind competenţa organelor care au adoptat hotărîrea şi privind desfacerea căsătoriei.

6 decembrie 2022