Divort la distanta

3 august 2020 3

Buna ziua. Sotul meu vrea sa divortam. Eu sunt de acord, doar ca la moment nu pot veni in Moldova. Nu avem copii minori si partajarea averii o vom face cand revin in tara. Ceea ce ma intereseaza la moment: cum putem divorta? Nu am nici timp, nici posibilitatea sa merg la consulat si nici sa caut avocat. Daca sotul depune singur cererea de desfacere a casatoriei in instanta de judecata in orasul de resedinta, odata ce se stabileste data procesului - pot trimite pe adresa judecatoriei un email / fax in care indic faptul ca sunt de acord cu desfacerea casatoriei (nu si cu partajarea averii)? Care are fi procedura corecta? Multumesc!

Jurist comments 2

Download discussion
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

Dacă va fi înaintată o acțiune de desfacere a căsătoriei urmează să urmăriți online data ședinței și să depuneți o cerere pe adresa de email în numele judecătorului de examinare în lipsă, cererea o scrieri și semnați ulterior scanați pentru a o expedia or avocat puteți să vă angajați... mai detaliat și de la distanță acesta să vă reprezinte în instanța pentru a evita orice risc fără a fi nevoie să vă deplasați în țară.

În caz de necesitate va pot ajuta.

4 august 2020
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

D-na Daniela da-ți să vedem ce spune Codul familiei Articolul 36. Desfacerea căsătoriei la oficiul stare civilă

(1) În baza acordului comun al soţilor care nu au copii minori comuni sau înfiaţi de ambii soţi, în cazurile cînd între aceştia nu există litigii referitoare la partaj sau la... mai detaliat întreţinerea soţului inapt de muncă, căsătoria poate fi desfăcută de către oficiul stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soţi, cu participarea obligatorie a ambilor soţi.

(2) La cererea unuia dintre soţi, căsătoria poate fi desfăcută la oficiul stare civilă dacă celălalt soţ:

a) a fost declarat incapabil;

b) a fost declarat dispărut;

c) a fost condamnat la privaţiune de libertate pe un termen mai mare de 3 ani.

(3) Desfacerea căsătoriei şi eliberarea certificatului de divorţ au loc după expirarea termenului de o lună din ziua depunerii cererii de divorţ.

(4) În cazul apariţiei litigiilor între soţi cu privire la copii, la partaj sau la întreţinerea soţului inapt de muncă care necesită sprijin material, desfacerea căsătoriei se face pe cale judecătorească.

(5) Dacă, după desfacerea căsătoriei de către oficiul stare civilă, între soţi apar litigii referitoare la partaj, la întreţinerea copiilor minori sau a soţului inapt de muncă, acestea se vor soluţiona pe cale judecătorească. Din lipsa copiilor, instanța de judecată o să vă refuze să examineze cererea de divorți, tot se face la Oficiul Stării Civile sau la notar. Colegul nu v-a orientat corect.

4 august 2020