Divorț la notar

26 iunie 2021 307

Buna ziua. Împreună cu soțul am procurat un apartament în ipoteca, am achitat 2 ani din 18. Acum dorim sa divorțăm fara litigii, am stabilit împreună domiciliul copiilor. Referitor la imobil, soțul dorește ca cota lui parte să o lase mie sau copiilor, dar obligațiile față de banca să rămână aceleași, să nu fie facem schimbări în contractul cu banca. Procedura de divorț în astfel de situație se poate face la notar? Va mulțumesc anticipat!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bună!
Nu este atât de simplu de îndeplinit ceea ce vă doriți, și nu doar din cauza că notarii arareori acceptă să se ocupe de desfacerea căsătoriei.
În primul rând, trebuie de primit acordul băncii pentru a determina cotele-părți din averea comună, lucru care o face notarul prin certificatul de proprietate.... mai detaliat
Urmează să obțineți autorizația băncii pentru a partaja averea/înstrăina bunul imobil (art. 727 alin. (3) Cod civil); în lipsa unei atare autorizații, riscați ca banca să ceară executarea înainte de termen a obligației garantate prin gaj.
În continuare, veți conveni modificarea contractelor de credit și cel de ipotecă, și tot de la bancă veți primi acord pentru efectuarea modificărilor corespunzătoare în registrul bunurilor imobile.
Și doar în ultimul rând veți desface căsătoria, fie la notar, fie la organul stare civilă.
Baftă!

27 iunie 2021