Divort si custodia copilului

9 septembrie 2019 12

Ne-am certat cu sotul si el vrea sa-mi ea copilul de 1 an si 9 luni. Ce sanse are si ce ar trebui sa stiu?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua,

Instanța de judecată decide cu cine urmează să rămână copilul în urma aprecierii tuturor circumstanțelor.

La determinarea locului de trai al copiilor minori instanța judecхtorească va ține cont de egalitatea în drepturi, obligațiile mamei și ale tatălui, precum de opinia și interesele copiilor. Articolul 63 alin. (2) din Codul Familiei... mai detaliat menționează că la soluționarea unui astfel de litigiu se va ține cont:
– de atașamentul copilului față de fiecare dintre părinți, față de frați, surori;
– de vârsta copilului;
– de calitățile morale ale părinților;
– de relațiile existente între fiecare părinte și copil;
– de posibilitțile părinților de a crea condiții adecvate pentru educația și dezvoltarea copilului (îndeletnicirile și regimul de lucru, condițiile de trai etc.).
La determinarea domiciliului copilului minor instanța judecătorească va cere avizul autorității tutelare. Acest aviz se pregătește în baza procesului întocmit de autoritatea tutelară la domiciliul fieruia dintre părinți, în care se vor elucida condițiile de trai ale acestora, aspectele psihologice ale relațiilor dintre părinte și copil, prezența altor rude și relațiile acestora cu copilul, faptul dacă părintele și-a creat o nouă familie, dorința copilului de a locui cu mama sau cu tata și alte momente importante.

Practica Judiciară arată că de cele mai deseori copilul este transmis spre educație mamei. Legislația în vigoare prevede egalitatea în drepturi și obligații a părinților față de copii, astfel practica judiciară trebuie să țină cont de acest principiu la determinarea locului de trai al copilului.

Dacă acesta vă privează de copil fără a intenta o procedură legală și nu vă permite să îl vedeți, să țineți legătura cu el etc.urmează să anunțați poliția.

10 septembrie 2019