Divort si pastrarea numelui dupa casatorie

26 octombrie 2023 3

Buna ziua. Exista o lege care sa faca obligatorie schimbarea numelui dupa casatorie? M-am casatorit in Moldova cu un cetatean grec si am luat numele lui. In Grecia, sotiile nu isi schimba numele dupa casatorie. In fine, casatoria noastra a fost recunoscuta si in Grecia. De cativa ani suntem in process de divort si el imi cere sa renunt la numele lui dupa divort. Cererea lui se bazează pe vreo lege existentă? Divortul are loc in Grecia si eventual o sa fie declarat in Moldova. Va multumesc anticipat.

Jurist comments 1

Download discussion
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Dumitrița, ce are loc în grecia nu cunosc, deoaree u știu șegislația din Grecia, ce și cum. În Moldova este Codul familiei în baza căruia se reglamentează așa ceva Articolul 17. Alegerea numelui de familie de către soţi

(1) La încheierea căsătoriei, soţii, la dorinţă, îşi aleg numele de... mai detaliat familie al unuia dintre ei sau cel format prin conexarea numelor ambilor drept nume de familie comun ori fiecare dintre ei îşi păstrează numele de familie pe care l-a purtat pînă la căsătorie, ori conexează numele de familie al celuilalt soţ la numele de familie propriu.

(2) Conexarea numelor de familie nu se admite cînd cel puţin unul dintre ele este dublu.

(3) Schimbarea numelui de familie al unuia dintre soţi nu implică schimbarea numelui de familie al celuilalt soţ.

(4) În momentul înregistrării divorţului, soţii pot păstra numele de familie ales la încheierea căsătoriei sau pot reveni la numele de familie purtat pînă la încheierea acestei căsătorii.

26 octombrie 2023