Document pe casa parinteasca

23 februarie 2023 35

Buna ziua. Mama a lasat casa parinteasca prin testamant fratelui mai mic, fara a ma informa si pe mine. Eu cu familia locuim la al doilea nivel al casei (unde am facut reparatie integral), fratele locuia la primul nivel. Cand mama a decedat, am suportat ambii cheltuielile pentru inmormantare, intelegerea fiind ca dupa deces nivelul 2 sa-mi revina mie. Dupa deces am mers la notar pentru a pune in aplicare intelegerea privind partajarea casei. Initial, notarul a spus ca fratele trebuie sa renunte la testament ca ambii sa mostenim in parti egale. Fratele a acceptat, urma sa scoatem toate actele necesare pentru a duce la capat procedura, dar mai tarziu notarul s-a razgandit si ne-a spus ca nu este posibila astfel de procedura si ca trebuie sa fie scrisa toata casa pe frate, iar el ulterior va imi va face donatie pe jumatatea mea. Am semnat actele pe care ni le-a prezentat notarul, dar nu ne-a fost eliberata nicio copie.
Acum, fratele are datorii mari la credite, la serviciile comunale. Furnizorul de gaze deja a deconectat casa de la retea, urmează energia electrica (desi eu lunar transmit pentru consumul nostru - avem contor aparte).
Avand in vedere ce se intampla, riscam sa ramanem fara casa. Ce pot face in aceasta situatie? Mai pot avea ceva din casa la care am muncit? Fratelui se pare ca nu-i pasa, ma amana mereu cand ii cer sa mergem la notar. Eu pot rezolva cumva aceasta problema fara el? Imi dau seama ca ne putem pomeni cu casa plasata sub sechestru din cauza datoriilor lui, iar ulterior fratele nu va mai putea face vreun act.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Fără acordul fratelui de vă dona 1/2 din casă și ulterior dacă e posibil partajarea bunului în natură nu puteți face numic. Eventual, dacă totuși fratele o să doneze 1/2 din casă dar nu o să partajați bunul în natură, să fie 2 numere cadastrale, oricum din cauza datoriilor... mai detaliat unuia din coproprietari, în cadrul procedurii de executare silită sechestru v-a fi aplicat pe toată casa.

23 februarie 2023