Donatia cotei parti copilului

9 august 2021 17

Buna ziua. Imobilul procurat este partajat in 3 cote parti egale (sot, sotie, copil). Daca sotia sau sotul doreste sa doneze cota sa parte copilului, ce acte trebuie prezentate la notar? Este necesar acceptul in scris al celuilalt parinte? Ce se intampla in cazul in care sotul/sotia proprietar a 1/3 din imobil doreste sa vanda apartamentul sau sa-l gajeze la banca?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Fiecare coproprietar poate sa dispună liber de cota sa (sa o vinda, sa o gajeze, sa o doneze, etc.).
La vanzarea cotei parti, ceilalți coproprietari au dreptul de preemțiune in cumpararea cotei parti, ceea ce inseamna ca acea cota nu va putea fi vanduta decat dacă ceilalți coproprietari au refuzat sa... mai detaliat cumpere sau nu și-au exprimat optiunea in acest sens.
Donația catre un coproprietar existent nu necesita, de fapt, acceptul celuilalt coproprietar sau respectarea unui drept de preemtiune, pentru ca are loc intre parti. Dar, s-ar putea ca notarul sa solicite aceasta formalitate. Tot la notar aflati lista completa a actelor necesare de prezentat (extras actual din RBI, actul de proprietate, etc).
Referitor la gajarea cotei parti, desi este posibil, in practica creditorii nu accepta gaj asupra cotei parti avand in vedere dificultățile posibile in cazul exercitarii dreptului de gaj (vinzarea silită).

9 august 2021