Doresc sa-mi prelundesc concediul de maternitate

19 iulie 2017 26

Doresc sa-mi prelundesc concediul de maternitate. Dupa implinirea virstei copilului de 3 ani. Pe 18 septembrie implineste virsta. Cu cit timp inainte pot incepe?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua.
În conformitate cu Codul Muncii al RM, și anume :
Articolul 126. Concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 6 ani
(1) În afară de concediul de maternitate şi concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani,... mai detaliat femeii, precum şi persoanelor menţionate la art.124 alin.(4), li se acordă, în baza unei cereri scrise, un concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 6 ani, cu menţinerea locului de muncă (a funcţiei). În lipsa locului de muncă anterior (funcţiei anterioare), persoanelor menţionate li se acordă un alt loc de muncă echivalent (funcţie echivalentă).
(2) În baza unei cereri scrise, în timpul aflării în concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului, femeia sau persoanele menţionate la art.124 alin.(4) pot să lucreze în condiţiile timpului de muncă parţial sau la domiciliu.
(P.S. Deci puteți lucra PÎNĂ la 7 ore pe zi, 5 zile în saptămână, orele fiind achitate și nu pierdeți indemnizația copilului. Aceasta e posibil doar la dorința d-ră)
(3) Perioada concediului suplimentar neplătit se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, dacă contractul individual de muncă nu a fost suspendat conform art.78 alin.(1) lit.a).
(4) Perioada concediului suplimentar neplătit nu se include în vechimea în muncă ce dă dreptul la următorul concediu de odihnă anual plătit, precum şi în stagiul de cotizare potrivit legii.
Referitor, ,,cu cât timp înainte?,, vă recomand de acum să faceți o vizită la serviciu și să vorbiți cu contabila/șeful.
Mult succes!!!

25 iulie 2017