Dosar penal-contrabanda

22 iulie 2017 110

Buna ziua. Sotul trecind vama Iasi la 22.03.2017 a transportat 21 pachete cu tigari, fapt pentru care i s-a deschis dosar penal pentru contrabanda. Azi am primit citatia pentru 27 iulie. Sotul se afla peste hotare. Care este solutia? Va multumesc anticipat!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Buna ziua!

Sigur i s-a deschis dosar penal? Oare valoarea celor 21 pachete de tigarete la momentul trecerii frontierei vamale depasea suma de 106000 MDL, adica 20 salarii medii pe economie stabilite pentru anul 2017? Or, pentru a fi in prezenta contrabandei penale este necesar trecerea peste frontiera vamala a unor... mai detaliat bunuri in proportii mari, adica care sa depaseasca suma de 106000 MDL.

Daca totusi, in privinta sotului dvs. a fost intentat dosar penal atunci ar fi bine ca dansul sa-si angajeze un avocat care sa-i reprezinte interesele (daca inca nu a facut-o, desi, la aceasta etapa trebuia sa aiba deja avocat). Avand in vedere faptul ca dansul la moment nu se afla in tara, ar putea solicita (telefonic) procurorului care instrumenteaza cauza sa se prezinte la o alta data. Aceasta insa nu poate fi stabilita la o data prea indepartata. Oricum sotul dvs. va trebui sa se prezinte, fie la data indicata in citatie (daca procurorul nu va dori amanarea pentru o alta data), fie la o data ulterioara (daca totusi se va conveni pentru o alta data).

In caz de neprezentare, sotului dvs. i se poate aplica masura preventiva - obligarea de a nu parasi tara sau chiar localitatea. In orice caz, in postura de banuit/invinuit, sotul dvs. trebuie sa se prezinte la politie/procuratura pentru a evita eventualele neplaceri (de exemplu, aducerea silita, anuntarea in cautare sau chiar aplicarea unor masuri preventive privative de libertate). Este doar in interesul sau sa se prezinte atunci cand este citat.

Cu respect,
Copetchi Stanislav

22 iulie 2017