Dosar penal pentru furt

9 august 2020 41

Sotul lucreaza vanzator consultant intr-un SRL. In urma reviziei, au depistat o lipsa de 1 milion lei. Sotul lucreaza de 3 ani, insa revizie nu s-a facut 6 ani. Nu exista niciun document care sa prevada ca vanzatorii raspund de marfa care vine si pleaca la alta filiala. Patronii nu au nicun fel de probe video sau de alt fel, doar niste rezultate neconcludente la poligraf. Poate seful invinui vanzatorii si sa porneasca cauza penala? Multumesc.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

D-na Cristina,nu. Dinlipsa contractul încheiat înbtre administrație și colaborator, mai ales timp de 6 ani nu s-a făcut revizie,dați să ne uităm ce spune Codul penal Articolul 191. Delapidarea averii străine
(1) Delapidarea averii străine, adică însuşirea, dispunerea... mai detaliat sau folosirea ilegală a bunurilor altei sau ale altor persoane de către cel căruia i-au fost încredinţate în baza unui titlu şi cu un anumit scop ori refuzul de a le restitui, care a produs daune considerabile,
se pedepseşte cu amendă în mărime pînă la 850 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.
(2) Delapidarea averii străine, săvîrşită:
b) de două sau mai multe persoane;
c) cu cauzarea de daune în proporţii considerabile;
d) cu folosirea situaţiei de serviciu,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(21) Delapidarea averii străine săvîrşită de administratorul unei bănci,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(22) Delapidarea bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice sau din zonele cu potenţial arheologic
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(3) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(22), săvîrşite de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală,
se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
(4) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii mari
se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 12 ani.
(5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari
se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani. Trebue să prezinte probe contestabile, pentru a fi învinuită persoana, succese.

9 august 2020
Cristina Ilinitki

Sotul akum vrea sa se concedieze si sa plece peste hotare insa patronul nu ii permite din cauza acestei sume lipsa,I s-a pus conditie daca vrea sa se elibereze oare plateste partea lui din suma de 1 milion sau el ii deskide dosar penal,dupa codul muncii are dreptul sa nu... mai detaliat ii semneze cererea de concediere si cu amenintari de acest gen? Cum procedeaza sotul in asa caz?multumesk

10 august 2020