Doua dosare penale

10 mai 2018 58

Bună ziua, mulțumesc ca existați și ajutați cu informații necesare fiecăruia din noi. Am asa o întrebare: fratele meu a avut doua dosare penale. În primul dosar, în urma judecății de la Curtea de Apel, s-a hotărât 7 luni de detenție în regim semi-închis. În cel de-al doilea dosar, iarăși la Curtea de Apel, s-a hotărât 3 ani cu suspendare plus achitarea prejudiciilor părților vătămate. La moment, se afla în penitenciar și își executa pedeapsa de 7 luni. Întrebarea este: e posibil ca după executarea pedepsei de 7 luni, în loc de eliberare, sa ii adauge și acei 3 ani cu suspendare, pe care sa ii execute în penitenciar?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
 • Jurisconsult
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul familiei
 • Contravenţii rutiere
 • Dreptul imobiliar

Bună ziua,

Codul penal cu referire la cele invocate de dvs prevede la art. 90,
(9) În cazul în care cel condamnat cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, în decursul perioadei de probaţiune sau, după caz, termenul de probă, încalcă în mod sistematic obligaţiile stabilite sau ordinea publică, fiind supus răspunderii administrative,... mai detaliat sau, pînă la expirarea termenului de probă, nu a executat cu rea-voinţă obligaţia de a repara dauna cauzată instanţa de judecată, la propunerea organului care exercită controlul asupra comportării celor condamnaţi cu suspendarea executării pedepsei, poate pronunţa o încheiere cu privire la anularea condamnării cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi la trimiterea condamnatului pentru a executa pedeapsa stabilită prin hotărîrea instanţei de judecată.
[Art.90 al.(9) modificat prin LP138 din 03.12.15, MO361-369/31.12.15 art.675]
(10) În cazul în care cel condamnat cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei săvîrşeşte în perioada de probaţiune sau, după caz, termenul de probă o nouă infracţiune intenţionată, instanţa de judecată îi stabileşte o pedeapsă în condiţiile art.85, dacă, după caz, nu sînt aplicabile prevederile alin. (11) din prezentul articol.
[Art.90 al.(10) modificat prin LP138 din 03.12.15, MO361-369/31.12.15 art.675]
(11) În cazul în care cel condamnat cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei săvîrşeşte în perioada de probaţiune sau, după caz, termenul de probă o infracţiune din imprudenţă sau o infracţiune intenţionată mai puţin gravă, problema anulării sau menţinerii condamnării cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei se soluţionează de către instanţa de judecată, la propunerea organului care exercită supravegherea asupra comportamentului celor condamnaţi cu suspendarea executării pedepsei.
[Art.90 al.(11) modificat prin LP138 din 03.12.15, MO361-369/31.12.15 art.675]

11 mai 2018
 • Jurisconsult
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul familiei
 • Dreptul muncii

D-le întrebarea DVS nu este concretă, pe mine mă interesează aldoilea caz cînd a avut loc după ce a fost pronunţată decizia Curţii de Apel pe 7 luni( s-au pe urmă), fiindcă el deja ispăşeşte pedeapsa.

11 mai 2018