Doua dosare penale

11 mai 2018 65

Bună. Vreau sa concretizez întrebarea pe care am pus-o mai inainte și nu am fost înțeleasă exact. Mulțumesc pentru receptivitate!
Fratele meu a avut doua dosare penale. Termenul de 7 luni cu execuție în penitenciar a fost pronunțat înaintea hotărârii în cel de-al doilea dosar cu 3 ani de suspendare.
Deci de la pronunțarea sentinței cu 3 ani cu suspendare nu a fost săvârșită nici o altă infracțiune. Acum își executa termenul de 7 luni care a fost pronunțat înainte!
Exista riscul ca sa ii schimbe în asa caz 3 ani cu suspendare în 3 ani cu execuție în penitenciar?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Vasile Gavrilița
 • Student
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul muncii
 • Dreptul familiei
 • Alte domenii

Bună, Olga.

Dacă fratele dumneavoastră, timp de acești 3 ani, va respecta legea și nu va avea nicio încălcare, atunci, în mod normal, nu există riscul ca sentința de condamnare cu suspendarea executării pedepsei să se transforme în una cu executare.

Colegul meu a avut dreptate când v-a atras atenția asupra prevederilor... mai detaliat art. 90 din Codul penal.

O zi bună.

11 mai 2018
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul muncii
 • Contravenţii rutiere
 • Alte contravenţii

Salut!

Personal, am o alta opinie. Instanta de judecata poate sa-i aplice fratelui dvs pedeapsa sub forma inchisorii in mod real. Prevederea de la art.84 alin.4 Cod penal este baza legala in acest sens.

Dvs incercati sa puneti accent pe faptul ca hotararea pe cazul in care fratelui i s-a... mai detaliat aplicat 7 luni inchisoare a fost emisa anterior celei in care instanta a aplicat suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Acest lucru nu este relevant. De fapt, intereseaza ca infractiunea pentru care a fost aplicata suspendarea conditionata a executarii pedepsei sa fi fost comisa pana la emiterea sentintei de condamnare la 7 luni inchisoare. Or, acest lucru rezulta din textul art. 84 alin. 4 Cod penal. Norma enuntata stabileste obligativitatea cumularii pedepselor stabilite pentru comiterea ambelor infractiuni. Si iata aici apare problema: cum trebuie cumulate pedepsele respective. Reiesind din regula fixata la art.84 alin.4 Cod penal (a doua propozitie) instanta de judecata este nevoita sa aplice pedeapsa cu inchisoarea in mod real incluzand aici, partial sau total termenul pedepsei executate (se are in vedere pedeapsa din prima sentinta). Avand in vedere ca instanta de judecata trebuie sa includa in pedeapsa definitiva o parte din termenul primei pedepse si, luand in calcul ca prima pedeapsa este inchisoare real, instanta nu poate face altceva decat sa aplice real pedeapsa cu inchisoarea. Ca atare, acest lucru trebuia facut de instanta de judecata atunci cand a examinat cazul pentru care a fost aplicata suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Inteleg ca acuzatorul de stat nu a adus la cunostinta instantei despre existenta unei sentinte deja prin care fratele dvs a fost condamnat la 7 luni inchisoare. Daca instanta era sa cunoasca, cu siguranta era sa aplice prevederile art.84 alin 4 Cod penal si sa aplice pedeapsa cu inchisoarea in mod real, dar nu cu suspendarea conditionata.

Practica judiciara demonstreaza ca in astfel de situatii administratia penitenciarului inainteaza, atunci cand afla despre acest lucru, demers in instanta de judecata prin care solicita instantei cumularea pedepselor prin aplicarea art.84 alin.4 Cod penal.

Sa speram ca administratia penitenciarului va omite sa faca acest lucru.

11 mai 2018