Dreptul copilului. 1.Care este procedura legala de a intocmi tutela? 2.Are dreptul tata copilului sa faca evaluarea psihologica a copilului fara acordul mamei? 3.Care este procedura legala de transfer a copilului de la o institutie scolara la alta?

15 august 2019 11

Parintii sunt in divort. Conform hotararii de judecata, locul de trai al copilului de 8 ani este stabilit cu mama. Mama, la randul sau, este plecata peste hotare si a lasat copilul de la 4 ani cu bunicii si revine in tara o data pe an pe un termen de 3-4 saptamani. Buneii argumenteaza faptul ca au tutela. Tata copilului nu este la curent. La cererea tatalui de a prezenta tutela, nici scoala, nici asistenta sociala, nici institutia medicala nu i-au prezentat-o. 1. Care este procedura legala de a intocmi tutela?
Conform graficului de intrevederi ale copilului cu tata, copilului pe perioada vacantei de vara ii este permis sa stea cu tata 6 saptamani. Acest termense incheie peste citeva zile, dar copilul categoric refuza sa se intoarca la bunici motivand ca ii este frica. Din spusele copilului, bunica isi permite zi de zi sa strige la ea, uneori isi permite s-o traga de par, sa-i adreseze cuvinte necenzurate. Din cele povestite de ea, copilul nu mai vrea sa se intoarca inapoi la bunici. Tatal copilului a scris cerere la asistenta sociala sa se faca o evaluare psihologica a copilului. 2. Are dreptul tata sa faca evaluarea psihologica a copilului fara acordul mamei? Tata vrea sa stabileasca locul de trai al copilului cu el, s-o schimbe la o alta institutie de invatamant la domiciliul sau. 3. Care este procedura legala de transfer a copilului minor de la o institutie scolara la alta in cazul dat?
Mama, aflindu-se peste hotarele Republicii Moldova, categoric nu vrea sa dea acordul la participarea tatalui la educatia copilului si acordul intocmirii actelor copilului (pentru a duce copilul in timpul vacantei la odihna peste hotarele Repubicii Moldova). Tata nu este decazut din drepturile parintesti si achita pensia alimentara lunar.