Dreptul fostei sotii de-a scoate copilul peste hotare mai mult de trei luni

7 februarie 2019 69

Buna ziua! Rog sa ma ajutati in aceasta problema: fosta sotie are de gand sa scoata copilul nostru peste hotarele RM pe perioada indelungata de timp (ani de zile), insa fara a avea acordul meu pozitiv si fara a ma-ntreba chiar. Mentionez ca am intrevederi neoficiale cu copilul si am aflat asta de la el. Deja de 8 ani achit regulat pensie alimentara. Unde ma pot adersa sa-i interzic aceasta faradelege si, daca e posibil, spuneti-mi va rog numarul si data Legii ce prevede expres modul de reglementare in cazul dat. Multumesc anticipat de raspunsuri!

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua,

LegeaNr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, reglementează expres la art. 1 alin(2) (2) Minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat... mai detaliat prin declaraţie de către reprezentantul legal a cărui semnătură se legalizează notarial. În declaraţie se indică scopul călătoriei, durata acesteia şi ţara de destinaţie.

Astfel, raportând alin.(2) la alin.(4) al aceluași articol În cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare.

Deci în cazul dvs aceasta nu paote să plece cu copilul peste hotare pe o perioada mai mare de 3, or ca sa stabileasca domiciliul acestuia peste hotarele țării este nevoie de acordul dvs obligatoriu.

Astfel dacă soția dvs va încălca aceste norme, fapta ei se va califica ca o răpire internațională a copilului minor care este o procedură civilă administrativă sau judiciară.

Mai multe detalii cu privire la această procedură găsiți aici ( https://www.bizlaw.md/2017/07/17/rapirea-internationala-a-copiilor-de-catre-unul-dintre-parinti ).

Dvs pentru a curma aceste acțiuni puteți să vă adresați cu o cerere la Frotiera de stat a RM în care să atenționați despre intenția soției dvs astfel ca la o eventuală trecere de frontieră să fie analizate pruudent scopul și destinația călătoriei soției dvs cu copilul minor.

7 februarie 2019
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Buna ziua Adrian.
Conform prevederilor art. 1 al Legii nr. 269 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de... mai detaliat către reprezentantul legal al cărui semnătură se legalizează notarial.

Informații detaliate referitor la aspectul dat, puteți obține accesând pagina oficială a Poliției de Frontieră, la rubrica „Traversare minori”, http://border.gov.md/docs/traversare_frontiera_minori.pdf.

7 februarie 2019