Dreptul la casa

10 iulie 2021 46

Buna ziua. Trăiesc in concubinaj, am un copil din prima căsătorie și concubinul meu la fel are un copil din prima căsătorie. Ne-am decis sa cumpărăm o casa, dar problema este ca in urma unor discuții avute cu concubinul meu, am aflat mai multe lucruri care ma cam neliniștesc. Întrebare mea este dacă noi, fiind concubini, cumpărăm o casa împreuna, fosta lui soție va avea dreptul la casa după ce noi nu vom mai fi?
Ma gândesc ca dacă ,copilul lui este moștenitor, și mama lui are drepturi? Sau dacă eu voi deceda înaintea lui, copilul meu din prima căsătorie va avea dreptul la bunurile cumulate?
Ajutați-mă, va rog frumos, nu vreau sa fac vreo prostie care sa ma coste scump mai târziu. Mulțumesc frumos. O zi buna !

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

În cazul unei moșteniri poate pretinde asupra averii doar persoana aflată în căsătorie în momentul decesului prin urmare fosta soție nu poate pretinde sub nici o formă și nici într-un caz asupra bunurilor fostului soț.

Alta este situația în cazul copiilor aceștia fiind moștenitori de gr.I și având drepturi egale... mai detaliat la moștenire.

Dat fiind faptul că dvs sunteți în relație de cuncubinaj la procurarea apartamentului urmează să țineți cont să fiți indicată și dvs în calitate de cumpărător alături de soți ca la cadastru să fiți înregistrată ca co-proprietar alături de soț asupra imobilului care vă va aparține în cote părți egale.

Copilul dvs va purta drepturi atât asupra cotei părți a dvs de proprietate cât și a soțului iar copilul tatălui din prima căsătorie va deține drept de moștenire doar asupra cotei părți a tatălui care îi aparține cu drept de proprietate.

11 iulie 2021