Dreptul la copilul meu

29 august 2019 52

Bună ziua! Va rog mult sa ma ajutați cu un sfat. Pot prin judecata sa îmi iau copilul la mine în Cehia în vacanta de vara, de Crăciun sau Paște? Nu ma pot intelege nicidecum cu mama copilului. Copilul este la moment în Moldova, iar eu m-am stabilit cu traiul peste hotare, am o alta familie si un bebeluș de 1 an. Ma împiedică toate acestea ca să îl pot aduce pe băiețelul meu la noi? Ce trebuie sa fac și dacă ii posibil sa fac lucrul asta? Mama copilului îmi spune ca nici cu instanta de judecata nu o sa-mi dea copilul, ca o sa ma decada din drepturi de tata și nu o să-l mai vad niciodată, ca o sa ma dea la politie ca sa nu ma apropii de el. Nu mai știu ce sa fac! Mulțumesc mult.

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Viorel,

Legislația prevede că părintele care locuieşte împreună cu copilul nu are dreptul să împiedice contactul dintre copil şi celălalt părinte care locuieşte separat.

În caz că mama copilului refuză, atunci vă adresați instituției tutelare și ulterior în instanța de judecată.

În ceea ce ține de ieșirea peste hotare cu copilul,... mai detaliat legislația Republicii Moldova permite unuia din părinți, indiferent de statutul acestuia — căsătorit sau divorțat, să călătorească cu copilul minor fără a deține împuternicirea notarială din partea celui de-al doilea părinte.

Dacă aveți nevoie de consultație suplimentară vă sunt la dispoziție.

O zi bună să aveți!

31 august 2019
Viorel Miron

Îmi spune ca nici cu judecata nu o să-mi dea copilul și ca o sa ma pună la pensie alimentara și aici în Cehia ii posibil asta?? Va mulțumesc mult

31 august 2019
Viorel Miron

Nu este o problema pensia alimentară pentru mine vreau doar sa stiu la ce sa ma aștept. Fosta soție nu vrea sa accepte nici haine încălțăminte și nici rechizite pentru copilul care ii și al meu! ☹️

31 august 2019