Dreptul muncii

18 ianuarie 2018 78

Buna ziua. Cine ma poate ajuta cu urmatoarea intrebare: În 2017, Inspectia Financiara, Directia Teritoriala Inspectare Financiara Balti a efectuat un control cu tematica "Verificarea corectitudinii remunerarii activitatii didactice" desfașurate de către mama mea (profesor) in perioada anilor 2010-2013. In urma verificarii, s-a constatat ca in aceasta perioada, conform ordinelor directorului (X), au fost calculate neîntemeiat și achitate sporuri la salariile de bază pentru înaltă eficiență în muncă și intesitatea muncii, sporurile respective nefiind prevazute pentru categoria salariatului vizat, adica mamei mele. Din sumele care i-au fost achitate, au fost retinute toate impozitele (asigurare sociala, medicina). În urma tuturor veirifcarilor, inspectia a solicitat scolii sa fie reparat prejudiciul creat bugetul institutiei. In perioada respectiva, director al acestei institutii era domnul Y, care din 2014 deja nu mai activeaza in cadrul ei. Acum actualul director l-a atacat in judecata pe domnul Y (fostul director care in acea perioada a emis acele ordine considerate neintemeiate de catre inspectia financiara) doarece inspectia financiara obliga la moment institutia sa recupereze acea suma prejudiciata, insa Domnul Y (care este pîrât) dupa prima sedinta de judecata a solicitat atragerea la proces a mamei mele in calitate de intervienient accesoriu din partea sa. Y (fostul director) recunoaste ca a emis acele ordine de eficienta si intensitate in munca și ca mama mea a muncit pentru acesti bani, spune ca el a emis corect aceste ordine, insa nu are de gand sa intorca acesti bani, deoarece nu el i-a primit, ci mama sa-i intoarca institutiei. Intrebarea este urmatoare: este in drept instanta e judecata sa o impuna sa intorca acesti bani daca in acea perioada director era domnul Y, el avea dreptul la prima semnatura pe toate documentele bancare si de casă. Cum poate ea fi invinovatita daca ea a muncit pentru acesti bani, si cum poate fi ea vinovata ca fostul director Y a emis ordin incorect (inspectia financiara l-a calificat drept incorect din motiv ca mama mea nu cade sub punctul care a fost scris in acel ordin, dar e atribuita altui punct).

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Mihai Guțu
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Art. 148 din Codul Muncii prevede că reținerile din salariu pot fi efectuate numai în cazurile prevăzute de prezentul cod și de alte acte normative. În alin. (2) lit.b) se menționează că reţinerile din salariu pentru achitarea datoriilor salariaţilor faţă de angajator se pot face în baza ordinului (dispoziţiei, deciziei,... mai detaliat hotărîrii) acestuia pentru restituirea sumelor plătite în plus în urma unor greşeli de calcul.
Alin.(3) al aceluiași articol prevede că angajatorul are dreptul să emită ordinul (dispoziţia, decizia, hotărîrea) de reţinere în termen de cel mult o lună din ziua efectuării plăţii greşit calculate [...]. Dacă acest termen a fost omis, ori salariatul contestă temeiul sau cuantumul reţinerii, litigiul se va examina de către instanţa de judecată la cererea angajatorului sau salariatului (fiind aplicabile prevederile de la Art.349-355 CM) .
Totodată Art. 148 alin. (5) prevede că în cazul în care angajatorul a platit o suma în plus salariatului (inclusiv în cazul aplicării greşite a legislaţiei în vigoare), acest salariu nu va putea fi urmărit, cu excepţia cazurilor unei greşeli de calcul.

19 ianuarie 2018

Multumesc. Situatia e de genul ca fostul director care a emis acel Ordinul de remunerare privitor intensitatea in munca recunoaste ca mama a muncit si pentru asta a emis acel ordin , insa cei de la inspectia financiara considera ca in acel ordin emis de fostul director mama trebuia... mai detaliat sa cada sub aspectul altei litere, nu celei indicate in ordin. din asta se deduce ca fostul director nu a cunoscut legislatia si nu a stipulat corect litera corespunzatoare mamei in acel ordin. Acum inspectia financiara obliga la moment institutia sa recupereze acea suma prejudiciata de la fostul director, insa dumnealui spune ca aceasta suma va fi achitata nu de dumnealui, ci de mama, caci ea a primit acei bani, nu el. si ma intreb de ce trebuie sa sufere mama atunci cand fostul director care a emis ordinul gresit nu cunostea legislatia? caci banii au fost emisi pentru munca, ceea ce recunoaste si el,doar ca greseala a fost in litera care spre exemplu ,,C,, care nu i se atribuie mamei, de exemplu ei i se atribuie ,,A,,

19 ianuarie 2018