Drepturi parintesti!

4 martie 2019 49

Buna ziua! Sunt divortat, cu fosta sotie avem un copil minor. Conform hotararii de judecata, domiciliul copilului este stabilit cu mama, pensie alimentara nu a fost ceruta. Copilul la momentul de fata se afla in Germania cu mama ei timp de 6 luni. La solicitarea mea de a aduce copilul in Moldova fosta sotie spune ca nu are nici timp si nici mijloace banesti sa aduca copilul. I-am propus sa vin eu sa o iau, dar am primit refuz. Mi-a comunicat ca daca vreau sa vad copilul, sa plec in Germania sa-l vad si sa stau cu el, dar nu-mi permite sa-l iau cu mine. Inainte de pleca, i-am comunicat ca ii permit sa ia copilul pe un termen de 3 luni, atat cat este termenul legal de aflare a unui cetatean RM in Germania.Termenul este deja incalcat, atat mama, cat si copilul detin cetatenia RO. Cu copilul comunic numai prin retelele de socializare si copilul intr-adevar isi doreste si imi spune ca vrea la mine si vrea acasa. Fosta sotie mi-a trimis un mesaj in care m-a anuntat ca curand o sa platesc 153€ indemnizatie pentru cresterea copilului in Germania.Cum sa procedez ca sa imi pot aduce copilul acasa?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua
Acțiunile soției cad sub incidența raspunderii conform legii penale, în acest sens puteți depune o plîngere la procuratură. Or plecarea copilului cu domiciliu permanent peste hotare este posibil doar cu acordul părinților.
Totodată, sunteți în drept sa va adresați cu o cerere în instanță pentru a solicita schimbarea hotarîrii inițiale... mai detaliat și sa solicitați stabilirea domiciliului copilului cu dum eavoastră

4 martie 2019

Multumesc!!

4 martie 2019